Tuulehaug jõudis ka Läänemaa randa

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Pärnu kalurid müüsid täna pärastlõunal Haapdsalus tuulehaugi hinnaga 1,5 eurot kilo. Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5
Pärnu kalurid müüsid täna pärastlõunal Haapsalus tuulehaugi hinnaga 1,5 eurot kilo. Foto: Urmas Lauri

Täna pärastlõunal sai Haapsalus viivuks imeodavat tuulehaugi osta. Pärnu kalurid Jaan ja Mirko pakkusid seda hinnaga 1,5 eurot kilost.

Näoraamatu kaudu levinud teate peale ruttasid ostjad kohale, osteti viie-kuue kilo kaupa. Pikalt mudalinnas ei peatutud ning kalameeste müügituur viis neid edasi Riisiperre ja sealt Tallinna.

“Me oleme kalurid, kel vaja kalast lahti saada,” ütles Jaan. Pärnus maksavad kalakokkuostjad kaluri sõnul tuulehaugi kilo eest vaid pool eurot ning seega on otstarbekam ise kala müügituur ette võtta.

„Hiiumaal pidi ka kolm eurot olema,” teadis Jaan hiidlaste kilohinda. „Sealsed kalurid käivad meilt [Pärnust] toomas pooleteisega, viivad sinna, müüvad kolmega.”

„Viin õemehele, siis ta kuivatab ja suitsutab,” lausus üks kiirelt kohale saabunud naine tuulekaladest pungil kilekotti autosse tarides.

„Eelmisel korral olime turu juures, rahvas kutsus meid sinna,” meenutas Jaan. „Aga turu kohalik kalamüüja tõmbas meile kõik asjad kaela. Paberid olid meil kõik korras, ainuke asi, kästi uued kastid võtta. Võtsime ka.”

Pärnakatel lõpeb püügilimiit lähipäevil. „Reedel veel toome ja siis on kõik,” nentis Pärnu kalur.

„Ahven ja silk, nurg, vimb, särg, koger. Angerjat ei ole. Tuulehaugi on vähe,” ütles Puise kalur Anatoli Dutov. Ise ta täna merele ei läinud. „Üleeile käisin ja ülehomme lähen uuesti.”

Dutov püüab ise peamiselt ahvenat, seda kala pidavat tänavu üllatavalt palju olema.

Puise sadamas on Dutovi sõnul kolm tõsisemat kalameest.

Põhiline kalakaup käivat sadamas. „Aprillis käis sadamamüük iga päev, nüüd on kala vähem, 10. juuni paiku algab vaikus,” nentis Dutov. Septembris-oktoobris algab kõik uuesti.

Kui kala on rohkem, käib sellel järgi Morobelli auto. „Tuleb, võtab 3, 6 või 8 tonni korraga peale ja viib Pärnusse,” lausus Dutov. „Eesti kala läheb kõik Pärnusse, ka Hiiumaalt ja Saaremaalt püütud. Kui pärnakaid poleks, poleks ka kalaga midagi peale hakata.”

„Tuulehaugi on natuke meie nurka ka jõudnud, aga ta tahab Vormsi taha pidama jääda,” lausus Vedra kalur Lauri Lilleoks. „Mina suur tuulehaugipüüdja pole, mul mõrdasid pole, olen rohkem spinningu- ja võrgumees.”

Lilleoksa sõnul tahaks meie kalur tuulehaugi kilo eest 2-3 eurot ikka saada.

Nõva kandi kalamees Heino Niklas on aastate jooksul tuulehaugi mehiselt välja tõmmanud. Praegu ta tuulehaugiga ei tegele. Olid ajad, mil meri oli Nõva kandis tuulehaugi täis. „Meil on see nii ära kadunud, mõned üksikud on liikumas,” nentis Niklas. „Meri on nii külm, et ta enam meie randa ei jõua.”

Praegu püüab Niklas räime. „Natukese haaval,” ütles kalamees. „Suvel saab hakata võrkudega lesta püüdma.”

Suuri koguseid Niklas enam merest välja ei tõmba. „Eks ma rohkem niisugune külavarustaja olen, sest kogused on nii väikesed,” lausus kalamees.

„Mina panin esmaspäeval mõrra Põõsaspea äärde püüdma, enne oli külm,” ütles Noarootsi kandi kalamees Madis Otsa.

Spithamis loodab ta tuulehaugi saada kuni jaanipäevani välja.

„Headel aegadel on pool tonni hommikul olnud,” nentis Otsa. „Aga seda, kui suur saak tuleb, ei tea kunagi, kõik on looduse meelevallas.”

Mingi osa tuulehaugist suitsutavad Otsapoisid oma kodutalus. Kui saadakse suurem kogus, siis viiakse räim Haapsalu turule. Tuulehaug samuti.

„Kalur võiks ikka kolm eurot kilost saada, siis oleks asjal jumet,” arutles Otsa.

Otsa suitsutaks tuulehaugi esmalt kergelt ja seejärel kuivataks.

Hiiumaa randa jõuab tuulehaug küll hiljem kui Pärnu ja Saaremaa vetesse, kuid siiski varem, kui Läänemaale.

Kärdlas toimetav kalur Imre Kivi teatas oma ettevõtte Kala ja Võrk näoraamatupostituse 16. mail, et värske tuulehaug läks just odavamaks – 2,9 eurot kilo.

„Mai esimesest poolel tuli kohale,” ütles Orjaku kalur Indrek Kääramees. „Praegu on nii, et toome randa nii palju, kui me loodame lahti saada. Täna tõime 400 kilo, aga mõrras oli tonni- poolteist, ülejäänud jäi ootama.”

Tuulekala turg on Kääramehe sõnul praegu Hiiumaal üsna täis. „Pensipäevad on kaugel, inimestel raha vähe, kala läheb visalt,” arutles Kääramees.

Praegu maksab tuulehaugi kilo Hiiumaal 2,5 eurot. „See võib muutuda iga päev,” lausus Kääramees.

Laupäeval, 25. mail toimub Orjaku sadamas Kassaris kümnes Tuulekala festival. On olnud aastaid, mil festivalil osalenud tuulekalatrollijad (paadist spinninguga püüdjad) on tulnud merelt tühjade käte või paari kolme pika kalaga. Tänavu ennustatakse suurt saaki. Trollingule on registreerunud 82 paatkonda.
Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
4 aastat tagasi

Hea,et enamik (noori) inimesi ei tea,kui hea on kuivatatud või suitsutatud tuulehaug, see on puhas delikatess. Muidu oleks hind poole kõrgem.