Indrek Julge: pankade tulumaks lööb kõige valusamini kohalikke väikepanku

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Indrek Julge. Foto: Holm Bank
Indrek Julge. Foto: Holm Bank

Holm Banki juhatuse esimees Indrek Julge kirjutab Äripäeva kolumnis, et kuigi ajastus oli kohaliku panga loomiseks soodne, teeb kõiki väikepankade elu keeruliseks eelmise valitsuse kehtestatud nn pangamaks.

Julge  märgib, et Eesti majandusel ja inimestel ähebl hästi – sissetulekud ja majapidamiste säästud kasvavad, hoiuste maht kasvas aasta võrdluses ligi 10%.

“Kiire palga kasv suurendab ühelt poolt tarbijate kindlustunnet homse ees, kuid samas viitab majanduse ülekuumenemise ohule,” märgib Julge ja sedastab, et  nii kiire kasvu kui ka majanduse jahenemise tingimustes on kõikidele ettevõtjatele oluline eelkõige maksukeskkonna stabiilsus.

“Eelmise valitsuse pärandiks on nn pangamaks, mille tulemusena maksavad krediidiasutused kvartaalselt teenitud kasumi pealt 14 protsenti tulumaksu. Selle eesmärk oli maksustada suurte Skandinaavia pankade teenitavaid hiigelkasumeid, aga kõige valusama löögi saavad paraku just väiksemad kohalikud pangad,” nendib Julge.

“Väikepankade jaoks tähendab see ebavõrdset kohtlemist võrreldes teiste majandusharude ettevõtetega ning tekitatud maksuerandi tulemusena pidurdatakse pankade kasvamiseks hädavajaliku kapitalibaasi tekkimist. Loodan siinkohal, et värskelt ametisse astunud valitsus pole maksupoliitilistes muudatustes ettevõtluse pidur ja täidab koalitsioonileppes lubatud maksurahu,” kirjutab Julge.

Loe täispikka arvamuslugu Äripäevast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments