Galerii: Uuemõisas ähvardas kulupõleng uksetehast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Uuemõisa lossi taga põles pool hektarit kulu. Risti kutselise komando uuel ATV-l oli see teine maastikupõleng, mida kustutamas käidi. Foto: Urmas Lauri

Kell 14.45 said päästjad teate, et Uuemõisa lossi lähistel põleb kulu. Kell 15.25 teatas Haapsalu operatiivkorrapidaja Janno Osa, et põleng on lokaliseeritud.

„Maastikupõleng, 0,5 hektarit,” ütles Osa. „Tavaline kulutühermaa, natuke roogu ja võsa.”

Osa sõnul olnud siis, kui päästjad kohale jõudsid, olukord üpris ohtlik.

„Üks auto läks esimese hooga kohe kaitsma uksetehase territooriumi, tuli oli juba üsna selle ääres väljas. Tuul on sinna poole. Võtsime prioriteedi uksetehas ära hoida. Ja teisalt on seal kaugemal hooldekodud,” osutas Osa võsa ja roostiku tagant paistvate majade suunas. „Kui poleks tuld pidama saanud, oleks juba kaugemal olnud see piir, kust seda tuld püüda. Vaatasime, kas ATVd jõuavad enne roostikku tulele järgi. Jõudsid. Muidu oleks leegid ja tule kiirus juba natuke suuremsks läinud.”

Põlengut oli kustumatas kaks kutselist ja üks vabatahtlik komando. „Risti ja Haapsalu kutselised on oma põhiautodega ja ATVdega, Haapsalust on kohal veel ka paakauto, Ja Palivere vabatahtlikud oma paakautoga,” loetles Osa.

Risti komando sai uue ATV. „Sel aastal on neil esimene hooaeg. Haapsalu peaks ka selle aastanumbri sees uue saama,” lausus Osa. “Tehnikapark meil uueneb ja maastikutulekahjudel oleme väga suutlikud. Suur panus on neil vabatahtlikel, kes neid GAZ-66 hinges hoiavad. Kui ATVl on paak 200-300 liitrit, siis GAZ-66l on 1500 liitrit, läbivus on sellel autol ka parem.”

Uuemõisas põleng õnneks väga suureks ei läinud. „Väga ohtlikuks võib olukord minna, kui meil on kutseid rohkem, sest siis Haapsalu komando ei pruugi üldse linnas olla,” arutles Osa. „Kui oleme kaugemal, siis väljasõiduaeg sedavõrd pikeneb. Täna oli õnneks nii, et juhtusime komandos parasjagu olema.”

Millest Uuemõisa kulupõleng alguse sai, seda Osa ei osanud öelda. „Siitpoolt äärest ta on läinud,” osutas operatiivkorrapidaga piirkonnale, mis oli mitukümmend meetrit teest eemal. „Siin võsas on küll kellegi magamiskoht, aga tuli pole sinna jõudnud, see pole tulega seotud.”

Osa sõnul on õnneks kulupõlenguid aastatega vähemaks jäänud. Oma osa on sellel päästjate ennetus- ja selgitustööl, nentis operatiivkorrapidaja Janno Osa.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati
5 aastat tagasi

Kuhu jäid Ridala vabatahtlikud?

See ei ole “Tavaline kulutühermaa\"
5 aastat tagasi

vaid tehnopark. Seal on sissesõidud ja ka vastav pleekinud silt. Ja siin tuleks kustutamise arve saata nende tehnoparkide omanikele. Siis on tulevikus hoolsamad.