Kuidas hooldada jalgratast?

Jalgratas peab olema sõidukorras. Foto: erakogu

Rattasõprade rõõmuks on ilmad juba piisavalt kuivad ja soojad, et auto või bussi asemel jalgrattaga liigelda. Kui ratas on pika talve keldris või garaažis seisnud, siis vajab ta enne tänavatele sõitma minemist korralikku ülevaatust ja hooldust. Hawaii Expressi Kristiine keskuse rattapoe juhataja Alvar Kanepi annab nõu, millele ratta hoolduse juures tähelepanu pöörata.

Kodarad möödunud aasta tolmust puhtaks

Hooldust tuleks alustada seisnud ratta korralikust puhastamisest, kusjuures rattapesuks sobib hästi märg lapp ja seebivesi. „Kindlasti ei tohiks ratast pesta surveveega – vesi võib tungida rattalaagritesse, uhtuda sealt ära tavoti, rikkuda rattalaagri ning teha liiga ratta amortidele. Puhastada tuleks ka ketti, selleks sobib hästi näiteks vana hambahari ja riidetükk,“ selgitab rattaspetsialist Alvar Kanepi.

Ka ratta trossid ja veljed tuleb talvega settinud mustusest puhastada, kontrollida trosside seisukorda ja kinnituspolte.

Ketiõli muudab sõidu sujuvaks

Hoolikalt puhastatud kett vajab ka korralikku õlitust. „Õli tuleks ketile panna 3-4 tilka ja vändata paar tiiru, nii et sõites valgub õli ketilülide vahele ise laiali,“ õpetab Kanepi. Seejärel peaks laskma ketil veidi seista ning siis tuleks üleliigne õli lapiga ära pühkida, sest liialt õline kett hakkab tolmu ja muud mustust koguma. Tasub tähele panna, et rattaketti tuleks kindlasti õlitada spetsiaalselt selleks mõeldud ketiõliga, mitte toiduõliga.

Rehvid peavad olema täis

Üle talve seisnud rattal on tihti talvega rehvid tühjaks läinud. See ei ole tingimata märk august rattarehvis, vaid vihje kevadhooldusele. Käsipumba abil saab rehvid taas sõidukorda, kuid oluline on tähele panna, et rehvidesse pumbataks täpselt nii palju õhku, kui on rehvi äärele märgitud.

„Liiga täis pumbatud rehvid võivad lõhkeda, pooltühja rehviga sõites rikud aga oma ratast, kuna nii saab põrutada ratta velg,“ selgitab Kanepi. Lisaks soovitab Kanepi ka üle kontrollida rehvide pind ja veenduda, et eelmise suve sõitudest seal lõhesid ei oleks.

Ohutu liiklemise tagab korras tehnika

Viimaks tuleb üle kontrollida ka pidurid, tuled ja käigud. „Pidurit vajutades peab ratta pöörlemine koheselt peatuma, vastasel juhul tuleks piduri trossi pingutada,“ rõhutab Kanepi. Hämaras sõites on oluline, et ratta tuled töötaksid korralikult ning helkurid kodarate ja pedaalide küljes oleksid olemas.

Kuigi käigud ei ole rattasõiduks hädavajalikud, on siiski mugavam sõita, kui needki on korras. „Käigud ei tohiks kõriseda ja nende vahetamine peaks olema sujuv,“ õpetab rattaspetsialist.

Muretuks rattasuveks valmistudes tasub korralikule ja õigeaegsele rattahooldusele rõhku panna – nii tagad ka oma jalgratta pika eluea.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments