Maainimeste arvates tahavad roheäärmuslased neid mitmeks kuuks tööta jätta

Raiepiirang jätaks paljud tööta. Foto: Arvo Tarmula
Raiepiirang jätaks maainimesed tööta. Arvo Tarmula

Metsaomanike sõnul on keskkonnaministrile tehtud ettepanek keelata lindude pesitsusajaks raietööd metsades järjekordne näide sellest, kuidas linnainimesed piiravad tagajärgede eest vastutust võtmata maainimesi. Metsasektoris töötab üle 30 00 inimese, enamus neist maapiirkondades. Suurele hulgale neist tähendaks raiete keelamine kuudeks sissetulekuta jäämist.

Metsamees Karl Lister on sügavalt nördinud välja pakutud uue piirangu üle. „Nende piirangute taga on inimesed, kes töötavad linna kontorites. Metsas käivad nad vahel matkamas või marju korjamas. Minu ja paljude teiste maainimeste jaoks on mets aga igapäevane elukeskkond ja elatusallikas. Selline piirangu ettepanek on minu meelest järjekordne näide sellest, kuidas asjatundmatud ja elu- ja metsavõõrad linnainimesed üritavad maainimeste elu piirata ja kontrollida,” sõnas Lister. „Igasugune jutt regionaalpoliitikast on väga õõnes selliste ettepanekute valguses, mis jätaks tuhanded inimesed maapiirkondades mitmeks kuuks töötuks,” lisas Lister.

Eesti Erametsaliidu juhatuse esimees Mikk Link leiab, et otsuseid raiete pesitsusajaks piiramise kohta ei saa kindlasti emotsioonipõhiselt teha. „Oleme sama meelt nendega, kes leiavad, et linde tuleb hoida ja neid pesitsuse ajal võimalikult vähe segada. Samal ajal tuleb arvestada sellega, et sellistel piirangutel on väga tugev mõju tuhandetele perekondadele üle Eesti,” juhib Link tähelepanu raiete keelamisega kaasnevatele mõjudele. “Metsasektor on maapiirkondades üks väga olulisi tööandjaid. Võrumaal on iga viies tööl käiv inimene hõivatud just metsasektoris. Need on inimesed, kes peaksid selliste piirangute tõttu jääma mitmeks kuuks töötuks. Teades statistikat selle kohta, kui vähe on eestlastel keskmiselt sääste ja võimekust oma pere üle palgapäeva toita, ei taha ma ette kujutada ka, mida need inimesed täna tunnevad,” sõnas Link.

Metsaomaniku Taavi Ehrpaisi sõnul teeb väga suur osa metsaomanikest kevadisel ajal raietöid vastutustundlikult. Tihti on just mai või juunikuu aasta kõige kuivem aeg, kus pinnasekahjustused on kõige väiksemad. „Metsas töötavad inimesed teavad, et metsatöid saab ka kevadisel ajal teostada nii, et nende mõju lindudele ja loomadele on võimalikult väike. Näiteks tuleb valida puistud, mida linnud pesitsuspaikadena ei eelista,“ näitlikustas Ehrpais.

Mikk Link lisab, et enne totaalse piirangu kehtestamist kõigepealt hinnata, kas piirangud üldse lahendaks probleemi. „Puudub igasugune uurimus, mis tõestaks, et just metsatööde piiramine oleks parim ja peamine meede lindude arvukuse suurendamiseks. Ornitoloogide uuringud viitavad, et tänase rändlindude arvukuse vähenemise taga on suuresti globaalsed kliimamuutused, aga ka näiteks rändlindude aktiivne küttimine lõunapoolsetes riikides. Mõtteviis, et kõigepealt piirame ja pärast uurime on äärmiselt lühinägelik,” lisas Link.

Eesti Erametsaliit teeb täna omapoolse pöördumise keskkonnaministrile. Pöördumisega ühinevad ka Eesti Metsatöötajate Ametiühing, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Talupidajate Keskliit.

Täna kehtib raierahu riigimetsades 15. aprillist 15. juunini. Eesti oleks ainus riik siin regioonis, kus taoline totaalne, ka erametsades rakendatav piirang kehtiks. Lisaks on Eesti Euroopas esirinnas piirangutega metsa osakaalu poolest, kus raietööde teostamine on kas täiesti keelatud või rangete piirangutega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ei!
4 aastat tagasi

Mina olen elupõline maainimene ja olen täiega selle poolt, et pesitsusajal raiet ei toimuks. Niigi on see aeg lühike, sest kõik linnud ei pesitse ühel ajal. On metsafirmade asi, kuidas nad oma töötajaid tasustavad või leiavad neile muud tööd selleks ajaks. Puhkus on neile nagunii ette nähtud nagu kõigile teistelegi. Pole see ka ainuke hooajaline töö.

Ei!
4 aastat tagasi
Reply to  Ei!

Töötajad metsa istutama!

Laululind
4 aastat tagasi
Reply to  Ei!

Selliselt vastajalt, nagu “Ei”, peab metsameeste kasuks töötajäämise ajaks 100000 eurot sisse kasseerima. Siis teab, mida “linnulaul” tähendab.

Mõtlik
4 aastat tagasi
Reply to  Laululind

RMK peab metsas raierahu. Istutatakse metsa ja ikkagi toimub metsamajandus. Eraomanikud peaksid ka metsauuendamise peale mõtlema. Need %, mis riik ja eraomanik oma lageraieid uuendavad on ikka väga kaldus. Kogu aeg süüdistatakse umbisikulist riiki, et see raiub palju. Tervest Eesti metsast on pool eraomanduses. seal toimub metsauuendust suhteliselt vähe. Kas see ei oleks võimalus inimestele tööd anda ja saada. Siin aga konks- istutamine maksab, selle eest raha ei anta. Kuigi on riigipoolsed toetused. Kokkuvõttes me riigikodanikud ise laseme oma metsamaa võssa kasvada ja ei ole heaperemehelikud. Ja mida arvab Eesti Metsa Abiks?