Jahimehed ehitavad mahapõletatud maja asemele uue

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Maja, kus päästjad viis päeva suitsusukeldumist harjutasid, põletati laupäeva pärastlõunal maani maha Foto: Urmas Lauri

Päästjad harjutasid viis päeva Haapsalu-Laiküla maanteel Utu bussipeatuse juures teele paistvas kahekordses majas suitsusukeldumist, õppuste viimasel päeval, laupäeval põletati maja õppuste lõppvaatusena maani maha.

Maja kuulub Kasari jahiseltsile ning õppuste tarvis andsid nad hoone, et mahapõletatud maja asemele saaksid nad uue, korraliku jahimaja ehitada. Mahapõletatud maja ehitajal olnud jahiseltsi esimehe Kulno Rehkalti sõnul majast jahimeestest suuresti erinev erusaam.

“Selline plaan on, et teha korralik maja. Lootust on,” ütles jahiseltsi esimees Kulno Rehkalt.

Laupäeval käisid suitsusukeldumist harjutamas vabatahtlikud päästjad Nõvalt. Kui nad viimasena Lääne päästepiirkonnast olid oma katse teinud, pandi maja õppuste lõppvaatusena põlema.

“Praegu jõuaks ilmselt pääste juba kohale,” ütles leekidesse lahvatunud maja takseerinud operatiivkorrapidaja Risto Roomet. Aega, mil esimesed leegid purunenud aknast välja paiskusid, oli kulunud üheksa minutit. “Nüüd juba jõuaks, jah. Aga siis on seis, et tunnista fakti ja kustuta ära. Ongi kõik.”

Läänemaa päästepiirkonna juhataja Hannes Aasma oli vabatahtlikele appi tõtanud ning aitas voolikut sikutada ning joatoru tuulepealsesse külge paika sättida.

Päästa pole sellises põlengufaasis majast enam suurt midagi.

“Seal käib kõrvalhoone kaitsmine praegu,” selgitas operatiivkorrapidaja Hannes Kliss.

“Sinna, otsatuppa, võib-olla võiks siseneda,” osutas Roomet maja pealtuuleküljele, mida leegid veel tuule tõttu õgima polnud pääsenud. “Kui on kindel, et inimene on seal, siis. Aga ka siis tuleb siseneda juba akna kaudu. Tegelikult on siit majast kedagi elusana kätte saada lootusetu.”

Maja kustutada pole mõtet? “Kui ta kindlustatud ei oleks ja omanik ütleb, et las ta põleb, siis tegelikult pole enam mõtet, sest siit pole enam järgi midagi,” arutles Roomet.

Vanasti lükati ahervaremel korsten ümber, et kindlustusaha saada. “Praegu ei tea, et sellist kommet oleks,” nentis Roomet.

Hannes Kliss ütles õppusi kokku võttes, et suitsusukeldumist harjutasid Lääne päästepiirkonna komandod viis päeva. “Täna on vabatahtlikud, neli päeva olid kutselised,” loetles Kliss. “Ma arvan, et kokku ligi sada inimest koos korraldajatega on panustanud.”

Suitsusukeldumist harjutati võimalikult tõepärastes oludes, maja seest korduvalt põlema pannes. “Seda maja on siin süüdatud nelja päeva jooksul vähemalt neli korda päevas, Õnneks ta säilis sellisena, et ka täna oli veel võimalik harjutada,” lausus Kliss leeke silmitsedes.

“Hommikul harjutasid vabatahtlikud vesivariustust, siit veidi eemal silla peal,” ütles Kliss. “Nõva vabatahtlikud, kes on siis ka niiöelda kutselised, aga vabatahtlike nimekirjas, nemad käisid täna ka suitsusukeldusmist harjutamas. Ülejäänud vabatahtlikele jätkub vesivarusrusõppus. Liinid on maas, need on ju kindlad standardid, mis siin tuli maha panna. Ja loomulikult tuli ise ka. Seda ei näe ka kutseline päästja iga päev.”

Päästeõppusel osalenuil oli eesmärgiks maja see täiesti lõpuni ära põletada. “Ja lahkuda siit sellisena, et siin enam midagi hõõguma ei jääks,” selgitas Kliss.

Suuri õppusi ei korraldata Lääne päästepiirkonnas igal aastal. “Kolm aastat tagasi oli selline õppus Tanskas,” meenutas Kliss. “Aga siis põletasime maja maha ühe päevaga ja nii palju inimesi polnud kaasatud.”

Vt ka: “Galerii: päästjate õppuse lõpetas maja mahapõletamine

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments