Aivar Mäe: me tegime ajalugu!

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Rahvusooper Estonia peadirektor Aivar Mäe. Foto: Tiit Malsroos/Õhtuleht/Scanpix
Rahvusooper Estonia peadirektor Aivar Mäe. Foto: Tiit Malsroos/Õhtuleht/Scanpix

Rahvusooperi Estonia peadirektor Aivar Mäe sõnul on Haapsalu ilmselt kogu Euroopa väikseim linn, kus on võimalik nautida rahvusballeti etendusi.

„Me vist tegime eile õhtul ajalugu – mängisime esimest korda Haapsalus täismetraažilist balletti. Vähemalt ma ei tea, et seda oleks varem Haapsalus tehtud,” ütles Mäe Lääne Elule.

Rahvusooperi peadirektor tunnistas, et see oli üks suur katsumus. „Kuigi Estonial on maailma mastaabis väike lava, on see Haapsaluga võrreldes ikka suur. Aga meil oli tehnilise meeskonnaga väga hea koostöö ja kõik mahutati ära. Ainuke, mille puhul ma pidin alla vanduma, oli orkester,” tunnistas Mäe. Heas mõttes jonnakas teatridirektor lisas, et kui orkestriauk oleks natukenegi suurem olnud, oleks ka orkester ära mahutatud.

Koos teenindava personaliga oli Haapsalus kolmapäeva õhtul 92 estoonlast.
„Mu süda hõiskas rõõmust! Täna on ballett Eesti publikule kättesaadav kuues linnas ja selleks ei pea sõitma Tallinna. Balletti näeb Haapsalus, Paides, Viljandis, Jõhvis, Pärnus ja muidugi Tartus. Midagi sellist ei ole kunagi varem Eestis tehtud. Vaadates eile Haapsalu publikut, neid õnnelikke nägusid ja inimesi, kes püsti seistes meile kümme minutit järjest aplodeerisid – see on oluline ju ka meie tantsijatele,” ütles Mäe.

Kõhklused, kahtlused, kuidas vastu võetakse, kas publikut ikka on, kuidas väiksel laval hakkama saadakse – kõik need küsimused keerlevad Mäe sõnul Estonia artistide peas, kui kuhugi välja sõidetakse, sest ka nemad on kõigest inimesed. „Ainuke, kellel ei tohi kõhklusi olla, on teatri juht, sest siis väljasõitu ei toimu,” sedastas Mäe.

Ta meenutas oma esimest rahvusooperiga seotud külaskäiku Haapsallu kaks aastat tagasi, kui ta kohtus linnapea Urmas Suklesega ja teatas, et Estonia hakkab nüüd siin esinemas käima. „Ma teadsin, et see lubadus ei ole lihtsalt täidetav. Esimesed etendused – „Pipi” ja „Savoy ball” – andsid julgust ja eilne ballett tõi täissaali linnas, kus elab 10 000 inimest. Millises teises sama suures Euroopa linnas on veel võimalik vaadata rahvusballetti? Teist sellist linna Euroopas ei ole,” märkis Mäe.

Mäe avaldas heameelt selle üle, et Estonial on Haapsalus tekkinud lojaalne publik. „Ma võin öelda, et ma juba tunnen osa inimesi nägupidi. Ja mis veel – kõik inimesed ütlevad „tere”, nagu ma elaks kõrvaltänavas! See on ääretult meeldiv tunne. Ma tänan Haapsalu publikut usalduse eest ja luban, et me tuleme jälle,” ütles Mäe.

Estonia tuleb uuesti Haapsallu aasta lõpus.
15. detsembril näeb Haapsalus jaanuaris esietendunud muusikali „Operetikuningas Imre Kálmán”. See on operetihittide paraad, mille taustaks on operetikuninga ja tema abikaasa lugu.
Imre Kálmáni rollis on Hans Miilberg ja tema naist Verat mängib Helgi Sallo ning nende kõrval kõik Estonia staarid.
Järgmise aasta 4. aprillil on Haapsalus aga taas balletiõhtu pealkirjaga „Eesti 100”.
Ettekandele tulevad Tiit Helimetsa, Eve Mutso ja Jevgeni Gribi lühiballetid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Roheline
5 aastat tagasi

Väikelastele mõeldud kontsert Estonia teatri kvarteti esituses oli ka väga vahva. Pisikesed kuulasid päris hoolega esimene pool tundi 🙂

L.L.
5 aastat tagasi

Teatrijuht isiklikult seisis saali ukse juures, mis näitab suurt lugupidamist Haapsalu publiku vastu. Olen uhke Estonia teatri juhi, imelise balletietenduse ja Estonia teatri üle. Sügav kummardus!