„Tšaikovski meistriteostes” kohtuvad sümboolselt Ameerika balleti isa ja Eesti balleti suurkuju

Lääne Elu

info@le.ee

Foto lavastusest „Tšaikovski meistriteosed”. Foto: Rünno Lahesoo
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 18
Foto lavastusest „Tšaikovski meistriteosed”. Foto: Rünno Lahesoo

16. detsembril jõuab Läänemaa publiku ette pealinnas menukaks osutunud ballett „Tšaikovski meistriteosed“ ehk Ameerika balleti isaks peetud George Balanchine’i „Serenaad“ ja Eesti balleti grand old lady Mai Murdmaa „6. sümfoonia“.

„Tšaikovski muusika on inspireerinud lugematul hulgal koreograafe, sealhulgas George Balanchine’i ja Mai Murdmaad. „Tšaikovski meistriteosed“ on kummardus kõigile kolmele suurmeistrile ning nende esitamine on väljakutse igale tantsijale,“ ütles Eesti rahvusballeti kunstiline juht Linnar Looris.

„Serenaad“ oli esimene ballett, mis valmis Balanchine’il pärast Ameerikasse elama asumist ning sellest on saanud New Yorgi linnaballeti repertuaari püsiteos. Balleti praegusel versioonil on neli osa: Sonatiin, Valss, Vene tants ja Eleegia.

„Serenaadi“ seadis Eestis lavale George Balanchine’i õpilane Viki Psihoyos, kelle sõnul Balanchine aitab publikul näha muusikat ja kuulata balletti. „„Serenaad“ on ehe näide Balanchine’i loomingust. Ta töötab muusikaga nii hästi, et tantsijal on tunne nagu ta surfaks selle laineharjal. Eriti nõudlik on selline lähenemine kordeballetile, kellel on siin tavapärasest suurem roll. Nimelt on nad kogu aeg liikumises, moodustades erinevaid visuaalseid kujundeid,“ ütles Psihoyos.

Murdmaa lõi oma balleti helilooja Pjotr Tšaikovski auks, kelle särava ja tundelise loomingu taga peitis end õrn ning vastuoluline kunstnikuhing. Tšaikovski 6. sümfoonia alapealkirjaga „Pateetiline“ sobib kujutama heliloojana armastatud, kuid hingelt üksiku kunstniku keerulise natuuri eri tahke: loomingupalangut, armastust, eneseotsinguid, kirge ja depressiooni. „6. sümfoonia“ on lavale seadnud Viesturs Jansons, kes balleti maailmaesietendusel 1989. aastal esitas ise Tšaikovski rolli.

Eesti rahvusballeti „Tšaikovski meistriteosed“, mis on võitnud nii kriitikute kui publiku südame, jõuavad Haapsalu kultuurikeskuse lavale 16. detsembril.

Marion Leppik

Rünno Lahesoo fotod

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments