Haapsalu vanalinna A ja O saab tänapäevase sisu

Haapsalu tarbijateühistu esimees Raimond Lunev teeb Vanalinna poes põhjaliku remondi. Foto: Arvo Tarmula

 

Haapsalu tarbijate ühistu esimees Raimond Lunev ütles, et vanalinna poes tuleb põhjalik remont. Foto: Arvo Tarmula

Selle nädala algusest on Haapsalu vanim kauplus, Vanalinna A ja O remondi tõttu kolmeks kuuks suletud.

Haapsalu tarbijate ühistu esimees Raimond Lunev ütles, et seekord võtavad nad remondi poes ette põhjalikult – vahetavad välja nii põrandad kui ka laed ning puurivad neisse auke, et oleks näha, kuidas aja jooksul majas remonti tehtud on. „Me oleme siiamaani teinud remonti nii, et põrand on korralik, jätame samaks,” rääkis Lunev.

Nüüd on plaanis kõik maha võtta ja  panna majja põrandaküte – nii saab ka radiaatorite arvel pisut ruumi juurde. Samuti tuleb poodi täiesti uus sisustus. „Tuleb ostjatele sõbralikum ja tänapäevasem,” ütles Lunev.

Remondiks on plaanitud kolm kuud, kuid kui augud põrandatesse ja lagedesse tehtud, selgub ka tööde lõpu täpsem aeg, sest vana maja puhul võib tulla üllatusi. „Veinipäevadeks tahame lahti olla,” ütles Lunev.

Lunev jättis praegu vastamata küsimusele, kui palju remont maksma läheb. „Tuleb selline korralik kopsakas summa,” ütles Lunev. Raha on tarbijate ühistu eelarvest planeeritud.

Mõeldud on parkimiskohtadele – on kolm kohta kaupluse ees Karja tänaval ja viis kohta maja hoovis. Tänavu ei ole plaanis avada poeesist terrassi. „Rahvast oli vähe, nad võtavad oma jäätise ja istuvad meelsamini pingi peale,” ütles Lunev.

Lunevil on plaanid hoovi korrastamisega, kuid neid ta veel avalikustada ei soovinud. „Pärast remonti võib juba rääkida,” ütles Lunev.

Suurem remont tehti vanalinna poes kümme aastat tagasi.

Karja ja Saue tänava nurgal asuvas majas on kauplus tegutsenud ligi sajandi – alates 1924. aastast, kui praeguse tarbijate ühistu eelkäija maja ära ostis. Enne seda oli aastatel 1882–1918 majas telegraaf ja postkontor. Samas majas elas telegraafijaama ülem parun Eduard-Nikolai von Salza. Samuti sündis samas majas 1885. aastal Eesti merejõudude juhataja kontradmiral Hermann Alexander Eduard von Salza.

Ajal, kui majas tegutses postkontor, oli tänav nii palju madalamal, et olid näha ka keldri aknad, poe ukse ees oli trepp ja Karja tänavat ääristasid kastanipuud. „Täiesti muutunud,” võrdles Lunev toonast ja praegust maja väljanägemist.

6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Loomik
3 aastat tagasi

Olin täna u.kell 13:30 vanalinna vast remonditud poes kui minu ees kliendil libises käest klaaspurk mingi kastme või (kollase)moosiga…”Selle koristad sa ise üless…” oli suurema kondiga hilises keskeas müüja üle poe kostev tige käratus…Ehmunud klient vabandas : “Et aga kuidas…ja mul tõesti kogematta…”
Müüja: “Pole minu asi…meil on niigi palju kliente…”
Mu Pärnu sõber veel lohutas ehmunud klienti,et ” Teie proua ei pea seda küll koristama…” Lahkusime poest sest tundus, see haiseb tigeduse ja rumaluse järele…oli tõesti piinlik.

Kodanik
3 aastat tagasi

Millal Metsa pood remonti teeb? Pole vist plaaniski. Kaupa rohkem kui müügi pinda. Ja liiga palju on iga nädal riknevat kaupa hunnikutes.

Miina
3 aastat tagasi

Väga tore, et vanalinnas on üks tavaline toidupood!

Arvos
3 aastat tagasi

Huvitav kes seal käib?

majaomanik
3 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Suvel ürituste ajal on ikka selle poe läbimüük väga võimas,kui veel kaheteistkümneni lahti. Saab ju õlle ja muud joogid vähemalt kolm korda odavamalt kui kõrval olevatest baaridest ja lase aga heal maitsta.

Vanalinna elanik
3 aastat tagasi

Kas taaraautomaat ka tuleb? Niisugune asi võiks vanalinnas kindlasti olla.