Kaja Kallas esitles värvikat raamatut europarlamendist

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 18


Kaja Kallas. Foto: Arvo Tarmula

Neljapäeva õhtul esitles Kaja Kallas Haapsalu Apollo raamatupoes oma raamatut „MEP“, mis on esimene eesti keeles ilmuv avameelne raamat Euroopa Parlamendi telgitagustest.

Kaja Kallas oli neli aastat MEP ehk Member of European Parliament, Euroopa Parlamendi liige. Kogu selle aja kohta pidas ta päevikut, mis ongi eelmisel sügisel ilmunud 400 leheküljelise raamatu alusmaterjaliks.

Kallas selgitas, et mõte sellest perioodist raamat teha oli olemas sellest hetkest peale, kui ta valituks osutus ja esiotsa pidi see ilmuma Petrone Prindi Minu-seerias. „Aga meie teed läksid lahku,“ nentis Kallas.

Maha kukkunud pali noppisid üles kirjastajad Kalle Muuli ja Valdo Randpere.
„See on lihtsas keeles ja uudishimuliku meelega kirjutatud raamat,“ iseloomustas Muuli.
Et Muuli väide vastab tõele, tõestas kohe ka Kaja Kallas ise. Ta selgitas esitlusele tulnutele umbes seitsme minuti jooksul ära, kuidas Euroopa Parlament töötab ja millised on MEPide töökohustused. Tavaliselt jääb see institutsioon inimeste jaoks kaugeks ja abstraktseks, kuid Kallas rääkis Euroopa Parlamendi tegevuse ja inimeste elud seal sees tunni ajaga kuulajaile lähedaseks ja inimlikuks.

Raamatus on Kallase sõnul kolme tüüpi lugusid. Esiteks hästi isiklikud lood.
„Ma läksin sinna oma kahe ja poole aastase pojaga. Ütlen kohe ära – see töö ei ole mõeldud noortele naistele väikeste lastega, see on mõeldud pigem vanadele meestele,“ sedastas Kallas.

Teine sort lugusid on rubriigist „Eestlane välismaal“. „Kui elad välismaal, hakkad panema tähele, mis meil on teistmoodi. Need on ka tähelepanekud kultuurilistest erinevustest,“ selgitas Kallas. Need tähelepanekud võttis Kallase sõnul kokku üks mitukümmend aastat MEPe sõidutanud autojuht: „Mida külmem riik, seda soojemad inimesed.“

Kolmas osa lugudest räägib europarlamendi tööst. Kallas selgitab raamatus ka, mille põhjal ja kuidas hinnata, kas EP saadik saab oma tööga hakkama.

Muuli lubas, et on ka selliseid lugusid, mida europarlamendi saadikud tavaliselt ei kirjuta: saadikute pidudest ja alkoholitarvitamisest, salajastest VIP-ruumidest, sellest, kuidas Edgar Savisaar Kaja Kallasel Brüsselis külas käis ja üks Venemaa saadik teda teatud küsimustes veenda üritas.

Kallasel tuli pärast esitlust veel tükk aega küsimustele vastata, raamatutesse autogramme anda ja end koos austajatega pildistada lasta.

Fotod: Arvo Tarmula

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments