Juhtkiri: valimiste proovikivi

Lääne Elu

info@le.ee


„Keegi pidi Josef K. peale kaevanud olema, sest ilma et ta midagi kurja oleks teinud, võeti ta ühel hommikul vahi alla.” Selle lausega algab Franz Kafka „Protsess” – romaan, mis lahkab inimloomust ja ühiskonda niisuguse vahedusega, et on aktuaalne ka peaaegu sada aastat pärast ilmumist. Küllap tundis sotsiaaldemokraatliku erakonna juhtivpoliitik Rainer Vakra end kolmapäeva hommikul samamoodi nagu Josef K. – keegi pidi tema peale kaevanud olema.

Tõenäoliselt oligi. 17 aastat tagasi kaitstud bakalaureusetöö võimalik osutumine plagiaadiks ei tule välja kogemata, eriti ei tule see kogemata välja mõned nädalad enne valimisi, aga see selleks. Edasigi läheb kõik nagu romaanis – tuleb aru anda ja järgneb kohtumõistmine. Aru anda Vakra ei taha, süüdi ta ennast ei tunnista. Vakra ei julge isegi tööle minna nagu Kafka „Metamorfooside” ametnik, kes ühel hommikul avastas, et ta on muutunud putukaks.

Hammasrataste vahele sattumine ei tohtinuks Vakrale päris ootamatult tulla. Õnnetu bakalaureusetöö ootas aastaid latentses olekus ja kui Vakra ise oligi selle unustanud, leidub alati keegi, kes ei unusta. Nii et – kui oled maha kirjutanud, siis arvesta, et see võib välja tulla. Erakonda ja riiki juhtima ei maksa sellise pagasiga trügida.

Pole mõtet arutleda selle üle, mida näitab plagieeritud bakalaureusetöö plagieerija kohta. See on nagunii selge. Mahakirjutajaid on ikka olnud ja ega nad ära kao. Vakra juhtum on huvitav pigem teise külje pealt – kuidas reageerib ühiskond.

Kafka mõistis oma peategelase surma ja jättis häbi temast kauem elama, aga see on raamat. Vakra asjus pole seisukohta võtnud ei erakond ega ülikool. Asja tulevat uurida ja selgus ei saabu niipea, vähemalt mitte enne valimisi. Nii saabki Vakra juhtumist proovikivi – valija otsustab, kas anda hääl spikerdajale, kes ei lase ühel vahelejäämisel oma ambitsioone kõigutada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Piiblis on kirjutatud “see kes patust puhas visaku esimene kivi”! Kas igasugune urgitsemine,ärapanemine on kena aga kui jätad algmaterjali lihtsalt märkimata on surmapatt samas meie iidolitest riigijuhid valetavad st. võimendavad kontrollimatuid versioone teiste halvustamiseks ja oma riigi majandushuvides !
Mis siis nüüd saab,kas tegu riigireetmisega,põhiseadusevastase kuriteoga või lihtsalt ühe saamatu,ara ja kadeda isiku üleskeerutatud tolmuga mille seljas ajakirjanikud nüüd uhkelt ratsutavad ?

Õige läänlane
5 aastat tagasi

Kelle kirjutatud juhtkiri ? Väga hea ,ladus sõnakasutus, sisukas ,vaimukas isegi. Kiitus LE.

Mihkel
5 aastat tagasi

Kes meist pole juba keskkoolis pinginaabri pealt maha kirjutanud (siis ei nimetatud seda plagiaadiks).

minamina
5 aastat tagasi
Reply to  Mihkel

On ikka vahe sees, kas algkoolis midagi maha kirjutatud või sel moel ülikool lõpetatud. Ja valetamine ja vassimine on veel kordades hullem.