Jaanus Ratas: Keskerakond on hüljanud eakad

Jaanus Ratas. Foto. Urmas Lauri
Jaanus Ratas. Fotop: Urmas Lauri

Eakate seas uskumatut populaarsust omav Keskerakond on valitsuses olles hüljanud eakate eest seismise. Õiguspoolest oma sõnade kohaselt nad justkui teeksid seda jätkuvalt ja suures mahus, aga kahjuks puuduvad teod, mille najal seda tegevust hinnata. Enam kui kahe aastase võimul oleku perioodi jooksul on sõnadega maalitud suuri tegusid, aga päriselt ei ole täidetud isegi mitte üht lubadust, mis nende 2015. a Riigikogu valimiste programmis seisis.

Tegemist ei ole mitte poliitretoorilise väitega, vaid selgete faktidega, kus on aluseks võetud Keskerakonna 2015. a valimisprogramm ning tegevus valimisprogrammi realiseerimisel võimul oldud enam kui kahe aasta jooksul. Keskerakonna saamatust või tahtmatust eakate huvide eest seismisel tõendab Postimehe tehtud faktikontroll, kust ilmneb, et 9 alapunktist koosnevast valimisprogrammist eakatele on realiseerunud tänaseks 0,5. See tähendab, et peaministripartei töö efektiivsus eakatele suunatud poliitika osas on olnud 5,55 %. Eraettevõtluses sellise efektiivsusega töötajate hoidmine ei tule kõne allagi, veelgi enam, sarnased seanaha vedajad peavad kandma tekkinud kahju, mis on kaasnenud tegemata tööga.

Tänane peaministripartei on ametlikult küll võimul, aga käitunud jätkuvalt kui opositsioonierakond. Riigi valitsemine on vastutus, mille eest ei tohi põgeneda, kui valija on andnud selleks mandaadi. Kui aga Keskerakonnalt küsiti, miks on tulemas sedavõrd kasin, siis partei esindajana vastas Jaak Aab, et taaskord on süüdi Reformierakond eesotsas endise peaministri Taavi Rõivasega. Uskumatu ülbus on veeretada enda tegemata jätmised endiste juhtide kaela, kes on oma valitsemise perioodi jooksul olnud kordades tulemuslikum. See on ehe näide olukorrast, mis saab siis kui riigi valitsemine panna aastaks pausile. Selle asemel, et tegeleda riigi valitsemisega, on peaminister tegemas päevast päeva Keskerakonna valimiskampaaniat, kusjuures riigijuhi palk ei ole selle aja jooksul peatunud.

Juba varsemalt olen kirjutanud ka populismi viljadest. Katteta lubadused tänase valitsuse poolt on sulaselge populismi vili. Asudes riiki valitsema mõistetakse, et opositsioonierakonnana välja käidud ebareaalsed lubadused jäävad teostamata. Ilmselt ei olnud Keskerakond ka ise valmis selleks, et nad võivad asuda riiki valitsema. Vaevalt, et nad sellises olukorras oleks sedavõrd palju populistlikke lubadusi julgenud välja hüüda, mis on tegelikkuses teostamatud. Samasugune karm reaalsus populismi viljadest on muideks tabamas ka EKREt, kui nad peaksid riigijuhtimisse sekkuma.

Keskerakonna eredamaid näiteid populismi viljadest on kindlasti erakorraline pensionitõus, praegused valimised ei ole mitte esimesed, kus seda lubatakse. See lubadus seisis väga selgeks ka eelmises valimisprogrammis, mis aga takistas võimul oldud aja jooksul seda teha, jääb minu jaoks arusaamatuks. Selle asemel „kingiti“ tööl käivatele pensionäridele hoopis kõrgemad maksud! Kui see ongi õiglane riik kõigile, siis minu isiklik hirm on see, et varsti pole selles õiglases riigis elanikke.

Olles vestelnud valimiskampaania raames sadade inimestega korratakse aeg-ajalt ka mulle Keskerakonna mantrat, et Reformierakond oli 17 aastat võimul ja ei ole selle aja jooksul oma programmi suutnud täita. Küll aga lõpeb vestlus tavaliselt sealtmaalt, kui küsida, et mis siis tegemata on jäänud lubatust ja mida teisiti oleks pidanud tegema. Tõele au andes tuleb loomulikult tunnistada, et ega ka Reformierakond ei ole saanud alati oma lubadusi sajaprotsendiliselt täita, aga lubaduste elluviimise proportsionaalne võrdlus Keskerakonnaga on siiski muljetavaldav. Vaadates otsa ainuüksi 2015. a valimisprogrammis suunatud lubadustele eakatele on Postimehe faktikontrolli tulemusel Reformierakond täitnud 60% lubadustest, kusjuures valitsuses oldi napilt üle pooleteise aasta nelja-aastasest perioodist. Olen veendunud, et nelja-aastase valitsemisperioodi jooksul oleks suures osas realiseerunud ka ülejäänud 40%.

Valijad on ikka öelnud, et valimistel tuleb otsustada tegude mitte lubaduste järgi. Kui mitmetel valimistel on võrdlusmomenti napiks jäänud, siis tänavustel Riigikogu valimistel on see täiesti olemas ja väga adekvaatselt hinnatav. Olen veendunud, et võrdlusmoment, kus Reformierakonna tööefektiivsus lühema perioodi jooksul võrreldes Keskerakonnaga on 11 korda suurem peaks kõnetama lisaks eakatele ka kõiki valijaid. Tuginedes eelnevale olen veendunud, et kui Reformierakond moodustab järgmise valitsuse, siis suudame sama efektiivselt täita ka tulevikus oma valimisprogrammi olgu selleks siis eakatele suunatud pensioni tõus 200 võrra nelja aasta jooksul, üksi elavate pensionäride toetus keskmise pensionini või töötavate pensionäride senisest kõrgema maksustamise lõpetamine.

Jaanus Ratas kandideerib riigikogusse Reformierakonna nimekirjas Hiiu-, Saare- ja Läänemaa valimisringkonnas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Hr.Ratas – olen pensionär ja pole kunagi lootnud riigi peale ei eelmise riigikorra ajal ega ka tänase.Elan tänu oma enda töökusele st.mitte riigikorrale suhteliselt hästi aga mind ärritab väga tänapäevaste nn.kõrgelt haritud noorte inimeste püüd kõiki ja kõike halvustada,mõnitada
jne.ise sealjuures olles saamatud,mõtlemisvõimetud tuuletallajad !

Nõu Anne
5 aastat tagasi

Ära sa Jaanus 2 tuututa,
Ratas 1. sa iialgi ei saa.
Rehvioravatest ei ole mitte kedagi valida,
me läheme kõik Keskerakonda valima.

Arvaja
5 aastat tagasi

Peab tunnistama, et RE juhitud valitsused olid igati efektiivsemad. Huvitav kui tekiks parempoolne valitsus RE, EKRE, ISAMAA, kas see võiks anda riigile uue hingamise heas mõttes.

kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Arvaja

Isamaa on katastroof igale valitsusele. Miskipärast meenuvad mulle peenhäälestajad Rõivas ja Ratas, siis veel Parts, Palo ja veel hea mitu “efektiivset” ministrit.

Kodanik
5 aastat tagasi

Väga hea arvamus. Oli ju teada, et KE ei ole võimeline riiki juhtima ja nüüd on nad seda ka kahe aasta jooksul tõestanud. Ainuke mida KE on suutnud nad on tekitanud maksukaose ja vähendanud eesti usaldusväärsust välisinvestorite silmis. 4 aastat KE valitsust viiks ilmselt riigi pankrotti.

Maie
5 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Kõige rumalam lubadus on Reformil- 200 igale pensionärile juurde , miks nad 17 aastat pensionäride peale ei mõelnud. Läänlased valige omad mehed- Suur või Sipelgas. Sotsidel ongi kõige reaalsemad lubadused.

Uhuuu
5 aastat tagasi
Reply to  Maie

Väga ebaadekvaatne arvamus, mis suur ja sipelgas, ega see tsirkus pole, sinna on vaja tarkasid inimesi, muidu juhtub meie vabariigiga sama mis läänemaaga.

Tiit
5 aastat tagasi
Reply to  Maie

Ega sa Maie juhuslikult pärisnimega Mikk ei ole 🙂