Galerii: Haapsalu linnagalerii täidavad riivatud aktifotod

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 39
Tiiu Kammiste seisis selle eest et Haapsalu fotoklubi oma näitusega Haapsalu linnagaleriisse jõudis. Foto Arvo Tarmula

Näitus „Sensuaalne fotopuhkus” on üles võetud kolme-nelja aastaga modellidega fotosessioonidel.

Haapsalu linnagalerii seintel on aktid ja buduaarifotod. Galeriinäitust on autorid oodanud tükk aega. „Käisin ja nuiasin kolm aastat. Tõenäoliselt tüdines kuraator Agur Kruusing minust lõpuks lihtsalt ära,” ütles Haapsalu fotoklubi liikme Tiiu Kammiste naljaga pooleks. Näitus sai teoks. „Kuskile mujale me neid pilte välja panna ei tahtnud,” ütles Kammiste.

„Sensuaalne fotopuhkus” pole pelgalt Haapsalu fotoklubi näitus, osalejaid on ka väljastpoolt Haapsalut ja Läänemaad. Mõni aasta tagasi liitus fotoklubiga Haapsalus tegutsenud Mudalinna fotostuudio looja Tarmo Siirak, kelle spetsialiteet on akti- ja buduaarifotod. Just tema hakkas klubiliikmeile korraldama fotosessioone – tellis modellid ja valis pildistamispaiga. „Loodusfotograafid viisid meid metsa putukaid pildistama. Mina tahtsin ka kuidagi panustada,” meenutas Siirak.

Esimese sessiooni professionaalsete modellidega nimetas Siirak „Fotopuhkuseks” mõttega, et ettevõtmine muutub regulaarseks. Nii läkski. Esimese „Fotopuhkuse” korraldas Siirak Paralepa rannas 2015. aastal. Tänavu sõidetakse viiendale sessioonile Saaremaale.

Sessioonidel üles võetust pandigi väljapanek kokku. „Igaüks valis oma paremad tööd. Mina jälgisin, et liiga ühetaoline ei tuleks,” ütles Siirak. Oma loomingut eksponeerib galeriis 15 fotograafi, igaühelt on väljas kuni neli pilti. Fotod on prinditud lõuendile.

Kammiste sõnul peaks tulemus olema ühtlane. Siiraku sõnul on näitus kõrgel tasemel. Ainsa professionaalina esineb näitusel Lääne Elu fotograaf Arvo Tarmula, kellelt on väljas kolm fotot.

„Valisin, et oleks mitmekesisust, et oleks reportaažlikkust, portreed, žanrifotot,” põhjendas Tarmula. Tema sõnul ei ole akti pildistada keerulisem kui midagi muud, kuid üht-teist tuleb siiski silmas pidada. „Tuleb naisekeha siduda mõne objektiga, sobitada olustikuga, valida huvitav taust. Foto peab jutustama loo. Ei saa nii, et pildil on lihtsalt paljas inimene,” ütles Tarmula.

„Sensuaalne fotopuhkus” jääb Haapsalu linnagaleriisse 2. märtsini.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments