Sookurg Paslepa talvitub ka tänavu Prantsusmaal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Sookurg Paslepa talvitub teist aastat järjest Põhja-Prantsusmaal.

Sookurg Paslepa talvitub teist aastat järjest Põhja-Prantsusmaal.

Mullu suvel Paslepas rõngastatud ja sünnikoha järgi nime saanud sookurg talvitub juba teist aastat Põhja-Prantsusmaal Étang de Bischwaldi järvel.

Satelliitsaatjaga varustatud Paslepa alustas teekonda 23. septembril, esimese hooga lennati Saaremaa idakaldale Undu lahele. Päev hiljem võeti ette pikem teekond, nii jõuti üle Kuramaa ja Leedu ranniku lennates Poola idapiiri lähistele Olszytini piirkonda. Päevake puhkust – ning 26. septembril jõudis kureparv üle piiri Saksamaale Läänemere rannikule umbes Haapsalu-suuruse Anklami linna lähistele.

Kolm nädalat oldi kohapeal ning edasi lendas parv 18. oktoobril. Oma mullusesse talvituskohta Põhja-Prantsusmaal jõudis Paslepa 22. oktoobril.

Mullust rännet alustas kureparv, kuhu kuulus ka Paslepa, 6. oktoobri hommikul. Toona võeti esimese hooga suund Ungarile. Sealt edasi jõudis aga kureseltskond Lääne-Euroopasse. Paslepa veetis talve Põhja-Prantsusmaal Étang de Bischwaldi järvel. Aprilli viimastel päevadel jõudis Paslepa tagasi pesitsuspaika.

Veebis saab jälgida rändekaarti.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments