Korteriühistud: pakendiseaduse muudatusest tekkiv kulu on põhjendamatu

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee


Eesti Korteriühistute Liit peab kavandatavat seadusemuudatust, mille kohaselt peaks korteriühistud pakendeid muudest jäätmetest eraldi koguma hakkama, korteriomanike kohustuste lubamatuks suurenemiseks.

“Korteriühistute esindajana oleme seadusemuudatusele sellisel kujul kindlasti vastu,” ütles Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla pressiteate vahendusel.

“Nagu viitas oma arvamusloos Eesti Kaubandus-Tööstuskoja poliitikakujundamise ja õigusosakonna juhataja Marko Udras, suureneksid nii Eesti ettevõtete ja majapidamiste kulud rohkem kui 10 miljoni euro võrra aastas,” märkis Jaadla.

Jaadla sõnul on korteriühistutele tekkiv kulu pakendi liigiti kogumiseks vajalike pakendikonteinerite juurde ostmiseks või rentimiseks põhjendamatu.

“Isegi kui mahutid tuleksid tasuta, on korteriühistud sunnitud oma jäätmemajad suuremaks ehitama, tehes lisakonteinerite mahutamiseks suuri kulutusi. Keegi pole korteriühistus kulude olulise suurenemisega arvestanud, määratud ei ole ajakava ega ettevalmistusperioodi. See lööb valusalt kõigi kortermajades elavate eestimaalaste rahakoti pihta,” rääkis Jaadla.

Jaadla sõnul toob avalike pakendikonteinerite kadumine kaasa olukorra, kus varem avalikke konteinereid kasutanud inimesed toovad oma jäätmed korteriühistute territooriumile, konteineritesse või jäätmemajade juurde.

“Niisuguse seadusemuudatuse ettevalmistamine oleks eeldanud sihtrühmadega läbiarutamist, mida antud juhul pole tehtud. Üleminekuaeg peab olema ja alustada tuleks vabatahtlikkuse alusel üleminekust,” ütles Jaadla.

Eesti Korteriühistute Liit asutati 17. aprillil 1996 Rakveres, organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Eesti Korteriühistute Liitu kuulub üle 1400 korteriühistu üle Eesti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mõngel
5 aastat tagasi

Prügi eest peaks inimestele raha andma mitte seda prügi eest võtma…. ostan pakendi maksan selle eest, prügivedajale maksan, sooja eest maksan mis on paljuski prügi energia!! Nagu WTF

töötu
5 aastat tagasi
Reply to  mõngel

Ilmselt lihtsalt ei kata prügi taaskasutamisest tekkiv väikene tulu selle käitlemise kulu.