Politseinike arv on aastatega kahanenud ligi tuhande võrra

BNS

Foto: Urmas Lauri
Foto: Urmas Lauri

Eestis on aastatega politseinike arv kahanenud ligi tuhande võrra, mis võibki olla põhjuseks, miks elanike arvates korrakaitsjaid tänavatel näha pole, kirjutavad Postimees ja Sakala.

Eestis töötab praegu umbkaudu sama palju politseinikke kui 16 aastat tagasi. Vahe on selles, et vahepeal, täpsemalt 2010. aastal liideti politseinikega piirivalvurid. Seega on viimase kaheksa aasta kokkutõmbamistega vormikandjate arv vähenenud tegelikult tuhatkonna võrra. See tekitabki tunde, et politseil napib välitingimustes tegutsemiseks tööjõudu.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhi Elmar Vaheri sõnul oli PPA 2014. aasta lõpus valiku ees, kas jätkata kursil, kus patrullpolitseinikud ja teised eesliinitöötajad järjest töölt lahkuvad, või otsustavalt sekkuda.
“Vähendasime töötajate arvu ja tõstsime palkasid ning alates 2015. aastast on politseinike arv olnud stabiilsem. Kui valida, kas hoida politseis tööl palju, aga alamotiveeritud töötajaid või maksta väiksemale arvule politseinikele võimalikult väärikat palka, siis pooldan kindlasti, et iga lisaeuro läheks tööl olevate inimeste palgatõusuks,” märkis Vaher.

Järgmiseks aastaks riigieelarves PPA-le planeeritud lisaraha võimaldaks PPA-l maksta patrullpolitseinikele keskmiselt 1400-eurost brutopalka. “See on samm lähemale eesmärgile, et inimesed, kelle töö on luua turvalisust teistele, saaksid ka ise end kindlalt tunda,” märkis Vaher.

Seda, kui suur oht on PPA töötajate arvu jätkuv vähenemine ning milline mõju oleks sel turvalisuse tagamisele, näitas Vaheri sõnul selgelt riigikontrolli kahe aasta eest tehtud audit PPA arengust.
“Koomale tõmbamiseks PPA-l enam ruumi ei ole, sest kõik meie tööriistad on juba töös ning edasi saab mingi võimekuse suurendamine tulla ainult teiste tööliinide arvelt, olgu selleks piiri valvamine, liiklusjärelevalve, kuritegude uurimine või merepääste,” ütles Vaher.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
see
5 aastat tagasi

eest on miilitsaid palju liikvel

RämpstoitPoliitikute Kirstu Nael
5 aastat tagasi

Poliitikutelt hõlpkasu saamine ära jätta (las maksavad liikmemaksu ja elavad sellest ). Riigi eraldused puuetega poliitikutele suunata kõik politseinikele ja õpetajatele (kaasa arvatud eelkooliealised lasteasutused). Ongi tasakaal majas. Igaüks pidutseb oma isikliku raha eest!