Eesti ornitoloogiaühing: Piiranguteta veelinnujaht jätkub ka tänavu

Ebaseaduslik veelinnujaht Kihnul. Foto Mati Kose
Ebaseaduslik veelinnujaht Kihnul. Foto Mati Kose

20. augustil alanud veelinnujahi hooaeg tõotab tulla sarnane eelmistega, sest aasta jooksul pole veelinnujahi korralduses sisulisi muudatusi toimunud. Äsja jõustunud keskkonnaministri määrus, mille kohaselt hakatakse välisriikidest pärit jahikülalisi koolitama, et nad tunneksid Eesti õigusakte ja jahinduse head tava, on pelgalt formaalsus, mis korraga lastud lindude arvu ei mõjuta.

Mullu sügisel vedas Eesti Ornitoloogiaühing (EOÜ) rahvaalgatust „Aita lõpetada seaduslikud veelindude tapatalgud!”, mille põhieesmärk oli seada paika päevalimiit kütitud veelindudele ja piirata korraga lastud lindude arvu. Paraku olid sellele vastu Keskkonnaministeerium, Riigikogu keskkonnakomisjon, Eesti Jahimeeste Selts ja teised huvitatud isikud ning rahvaalgatusega liitunud enam kui 2500 inimese sooviga ei arvestatud. Ainsa tulemina jõustus tänavu augustis keskkonnaministri määrus, mille kohaselt peavad välisriikidest pärit jahikülalised läbima lühikese koolituse.

„Piiranguteta veelinnujaht jätkub uuest määrusest hoolimata, sest see on üks peamisi põhjusi, miks jahikülalised Eestisse tulevad,” kommenteeris EOÜ linnukaitse programmijuht Veljo Volke. „Kuna Eesti jahiringkondade jaoks näib põhiprobleem seisnevat selles, et jahikülalised riputavad sotsiaalmeediasse üles fotod oma suurtest jahisaakidest, siis koolitus annab täiendava võimaluse välismaalastele sõnad peale lugeda, et saaki avalikult ei eksponeerita.”

Möödunud hooaja linnujahistatistika näitas, et kütitud hanede-laglede arv suurenes ja tegi 6500 linnuga uue rekordi. Nõnda nagu igal aastal, tekitas mullugi osadele jahimeestele probleeme maha lastud lindude määramine. Nii võib ametlikust statistikast leida aastast aastasse mitmeid anomaaliaid ja määramisvigu, nagu sisemaal mitte-esinevate merelindude, eriti hallhane arvukas küttimine või haneliikide kummalised osakaalud. Nõnda on vähemalt veerand hallhaneks peetud lindudest valesti määratud. Suure tõenäosusega on hanedest veelgi raskemini määratavate lindude jahistatistika samuti ebakorrektne.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kormoran
5 aastat tagasi

Seda “jahikirge” võiks kasutada paljukurdetud kormoranide arvukuse vähendamiseks

uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Kogu jahipidamine on muutunud lihtsalt loomade ja lindude massiliseks tapmiseks.Suurulukitele peetakse jahti optilise sihikuga varustatud jahikarabiinidega,linnujahti praktiliselt keegi ei kontrolli.Möödas on ajad kui jahimehel oli vaja kavalust,et metsloom üle mängida.

Jups
5 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Nii ta on jah,et see on massiline tapmine ja seltskonnaga üksteise üle trumpamine kes rohkem saab ja päeva lõpus lõigatakse mõnede lt trofeedelt paremad liha osad ja üle jäänu jääb suvalistesse paikadesse vedelema.

Pets
5 aastat tagasi

Paralepas juba polegi enam parte, kõik maha kütitud. Suvemajast 200m kaugusel hakkab pool viis homikul sõda Leipzigi linna all. Kas ei oleks aeg hakata ajast ja arust jahipidamise reegleid muutma, tapahimu ei pea kōrgendatud huvi olema, miks linnud ja samuti neist hoolivad inimesed kannatama peaksid.