Tekstiilikunstnikud avasid aastanäituse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kunstinäituse avamine. Foto: Arvo Tarmula
Kunstinäituse avamine. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnagaleriis kolmapäeval avatud tekstiilikunstnike aastanäitusel „KOLM /värvi/põlvkonda/Eestit” on esindatud 29 kunstniku tööd.

„Teema on kõiki kõnetanud erinevalt. Nautige eri tehnikaid, siin on nii traditsioonilist kui ka väga palju innovatiivset ja isegi hoomamatut,” ütles tekstiilikunstnike liidu juhataja Kaire Tali näitust sisse juhatades.

Tali sõnul on näitusel esindatud kolme-nelja põlvkonna tekstiilikunstnike looming. Üsna suur osa eksponaatidest on eri tehnikates ja eri materjalidest kootud vaibad. Veel saab näha siidimaali, viltimist, silmuskudumist jm. Tali hinnangul on väga tore, kui traditsiooniline ja eksperimentaalne suund kunstis käivad käsikäes ja vahel ka samas teoses: „Kunstnikul on üliäge mõte, aga see on teostatud traditsioonilises tehnikas.”

Tali ütles, et Kadi Pajupuu 3D tekstiiliprinteri tööd on midagi sellist, mida kusagil mujal kunagi pole olnud. „Ja võibolla ei tule ka,” ütles ta.

Tali ütles, et tekstiilikunst liigub kolmes suunas. Üks on mõnuga tehtud näitusekunst, kus ei pea mõtlema tellijale, vaid tehaksegi unikaalset näitusekunsti. Teine on disain, kus eesmärgiks on see, et tööd oleksid toodetavad ja tiražeeritavad. Kolmas on eksperimenteeriv ja materjale avastav suund. „See kolmas võib olla kõrvalisele inimesele natuke igav vaadata,” tõdes Tali.

Tali sõnul eristab tekstiilikunstnikku ja käsitöölist eelkõige see, et kunstnik tahab ise välja mõelda, käsitöölised seevastu eelistavad kasutada olemasolevaid musterid või teemasid ja neile on tähtis korrektne tehniline teostus. „Kunstnikel on reeglid hägusad ja üritatakse reeglite piiridest välja murda,” lisas ta.

„Mina väga armastan käsitööinimesi, nad on suure südame ja lahtiste kätega, väga õnnelikud ja positiivsed inimesed,” ütles Tali. Kunstnikel on seevastu veidi ninakas hoiak: „Tahan teha ise ja teistmoodi, ma ei taha seda, mida keegi on juba teinud.”

Tali ütles, et kõigil tekstiilikunstnikel peab olema käsitööoskus. „Vaibakunstnik käsitööoskuseta pole midagi väärt,” ütles Tali.

Fotod: Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments