Galerii: täna avati mälestuskivi legendaarsele metsavennale Endel Redlichile

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Täna avati Kullamaa kihelkonnas Ureveres metsavend Endel Redlichile püstitatud mälestuskivi. Foto: Urmas Lauri

Täna keskpäeval avati Kullamaa kihelkonnas Urevere külas Topi talus mälestuskivi Eesti ühele legendaarsemale metsavennale ning Relvastatud Võitluse Liidu loojale ja juhile Endel Redlichile.

Endel Redlich sündis 7. märtsil 1923. aastal Läänemaal, Vigala vallas, Sepa talus seitsmelapselises perekonnas. Lõpetas 1941. aastal Pärnu Poeglaste Gümnaasiumi (Pärnu 1. Keskkool). 1944. aasta sügisel põgenes Nõukogude mobilisatsiooni eest metsa. 1945. aasta lõpul ta legaliseerus. Vabadus kingiti talle tingimusel, et ta hakkab tegema
julgeolekuorganitega koostööd. Talle anti agendinimi “Röövel”, kuid ta põgenes kohe metsa tagasi. 1946. aastast Läänemaal loodud metsavendade organisatsiooni Relvastatud Võitluse Liit juht. See organisatsioon lõi osakonnad üle Eesti. Hukkus 28. juunil 1949. aastal Topi talu lähedal Uruveres Läänemaal julgeoleku korraldatud varitsuses.

RVL oli ainuke Eesti metsavendade organisatsioon, mis kattis enamuse Eestist. Alates 1998. aastast korraldab Kaitseliit igal suvel Vigala ja Eidapere metsades sõjalis-sportliku retke, mis kannab Põrgupõhja retke nime. Retk on pühendatud RVLi võitlejate mälestusele.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments