Maanteeamet kehtestas Läänemaal nulleurose bussipileti

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Läänemaa liinibuss. Foto: Urmas Lauri
Uutes Läänemaa bussides tuleb tasuta sõit. Foto Urmas Lauri

Eile allkirjastas maanteeameti peadirektor Priit Sauk käskkirja, millega määras alates 1. juulist bussipileti hinnaks null eurot kõigis selleks soovi avaldanud maakondades.

Alates 1. juulist kehtib nulleurone maakonna bussiliini pilet Valgamaal, Võrumaal, Põlvamaal, Järvamaal, Jõgevamaal, Tartumaal, Ida-Virumaal, Hiiumaal, Saaremaal ja MTÜ Põhja-Eesti Ühistranspordikeskuse poolt korraldavatel liinidel Läänemaal.

Maakondades, kus rakendub nulleurone bussipilet, hakkavad vastavad bussid alates 1. juulist kandma sellekohast silti. Sõiduõigus neis bussides ei olene sissekirjutusest.

Liiniveo korraldajad vajavad bussiliini käigushoidmise vajalikkuse hindamiseks statistikat liinil reisijate arvu kohta. Seetõttu tuleb enda sõit registreerida ehk bussi sisenedes valideerida ühiskaart. Kui valideerimisaparaate bussis ei ole, siis väljastab bussijuht sõitjale vastava pileti ehk registreerib sõidu. Ühiskaart maksab kuni kaks eurot ning seda ei isikustata. Valideerimiskaart kehtib kõigis nulleurose pileti üle võtnud maakondades.

Maanteeamet on läbi vaadanud taotlused Pärnumaa, Lääne-Virumaa, Harjumaa ning Raplamaa kohta ja ootab argumenteeritud põhjendusi, miks nad soovivad jätkata piletihinnaga, mis on suurem kui null eurot. Viljandimaa ühistranspordikeskuse poolt tehtud otsust ei ole veel maanteeametile edastatud.

Valitsuse tegevuskavas on ühe olulise punktina välja toodud nulleurose bussipileti kehtestamine kõikidel avaliku teenindamise lepingute alusel teostatavate maakonna- ja naabermaakonda ühendavatel bussiliinidel. Selle eesmärgiks on võimaldada maapiirkondades elavatel inimestele pääseda ligi töökohtadele ja teenusetele ilma, et inimene peaks kütuse või bussipileti peale kulutama suurt osa oma palgast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
töötu
5 aastat tagasi

Kas Haapsalu linnaliin ka Läänemaa alla kuulub ja 0-euroga sõita saab?

Maali maalt
5 aastat tagasi
Reply to  töötu

Kui linnal eelarves raha piisavalt, siis saab tasuta. Paraku vajab linna härrade taskud ja poliitilised lubadused täitmist ning ei pruugi jätkuda.

Maali maalt
5 aastat tagasi

Palun bussipeetust ka Vidruka külasse, muidu pean mitu km jala Väänla peatusse kõmpima ja tahan ka tasuta bussiga sõita, et poodi leiva järgi minna. Proua minister Kadri ütles, et iga maaelanik saab bussiga tasuta sõita. Kus minu tasuta buss on?

Kodanik
5 aastat tagasi

Haapsalus ju aparaate pole bussides ühiskaardi valideerimiseks. Ja kaardi ostmiseks pean Tallinna minema?

tähendab
5 aastat tagasi

see seda, et haapsalu tallinna pilet jääb tasuliseks?või kuidas seda kõike mõista kuidas see tasuline toimib

Pook
5 aastat tagasi

Haapsu ja Tallinna vahel jääb ikkagi käima kirvehinnaga go bus

isik
5 aastat tagasi
Reply to  Pook

Lilledega buss on tasuta. Oota!

Men
5 aastat tagasi

Ohh issand mis küll nüüd juhtuma hakkab.

Ühiskaart ja tasuta liiklus
5 aastat tagasi

“Ühiskaart maksab kuni kaks eurot”. Miks on sõna kuni selles lauses? Ühiskaardi hind ongi 2.- eurot. Seda ei saa osta 1.50 eest.
Ja teine mõttelõng – mul on isikustatud Ühiskaart juba olemas. Seda lugu lugedes jääb mulje, et seda ei saagi kasutada.

PALUKS KIIRET SELGITUST. 1.juuli ei ole enam mägede taga.

Mägi
5 aastat tagasi

Igatpidi hea ja huvitav uudis.