Harju- ja Pärnumaa piletiga sõidul võib olla kriips peal

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Maaliini buss. Foto: Arvo Tarmula
Vello Jõgisoo. Foto: Peeter Langovits

Minister Kadri Simsoni esmaspäevane määrus oli otsekui vindiga visatud pall – kuigi pealtnäha lubab see ühistranspordikeskustel piletihinna ise määrata, muudetakse pileti säilitajate elu piisavalt kibedaks, et see ära ei tasuks. Pole välistatud, et Pärnu- ja Harjumaa erisoovidel on nüüd ikkagi kriips peal, kirjutab Postimees.

Pärnumaa omavalitsused on seni hellitanud lootust kehtestada nii maal kui ka linnas riigi toel tasuta transport õpilastele ja pensionäridele. Ülejäänud peaksid maksma sümboolset piletihinda.

Pärnu maaomavalitsustel oleks nii vabanenud raha, mida tuleb praegu maksta õpilaste tasuta bussisõidu eest, selle raha oleks nad andnud linnale. Pärnu plaani järgi saanuks samadel tingimustel ja sama piletiga bussiga sõita nii maal kui ka linnas. Omavalitsused leppisid selles kokku koguni memorandumi vormis, mille saatsid riigile.

Maanteeameti selgituste järgi tuleb määrusest välja, et riik maksab tasuta transpordi kinni üksnes siis, kui see on tasuta kõigile. Kui aga otsustatakse alles jätta pilet, peab see maksma kõigile ühepalju, sest reisijagruppe maanteeamet eristada ei või.

Kui maakonnas otsustatakse nullhinna asemel kehtestada ükskõik milline muu piletihind, peavad omavalitsused jätkama liinivõrgu toetamist senises mahus. Maakeeli: pileti säilitamine läheb kalliks maksma, sest muidu jääb kulu omavalitsuste kaela.

„See on nonsenss – see on vägisi sundimine! See on poliitiline korruptsioon, mida Keskerakond kasutab!” ütles Harjumaa ühistranspordikeskuse juht Vello Jõgisoo emotsionaalne. „Otse öeldes on maanteeametist ja ministeeriumist alatu niimoodi käituda.”

Kumbki ühistranspordijuht ei välista, et määruse nende sätete mõte seisneb selles, et võtta kahtlejatelt isu otsustada millegi muu kui tasuta transpordi kasuks. Peale Harju- ja Pärnumaa kaaluvad pileti säilitamist veel mõned ühistranspordikeskused, näiteks Viljandimaa oma.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments