Politsei: eluohtlikku olukorda võib sattuda ka musterlaps

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: PPA
Foto: PPA

Lääne-Nigulas purjus peaga auto hunnikusse sõitnud juhtimisõiguseta noormees pole varem politsei huviorbiiti sattunud.

Mis laupäeval täpselt juhtus ja kuidas sai alkohol alaealisele kättesaadavaks, selgitab välja menetlus, mis on alustatud roolis olnud noormehe suhtes.

“Esialgsetel andmetel oldi koos sõpradega ühes korteris, kus noormees tarbis ka alkoholi ja võttis ühele sõbrale kuuluva auto, millega mindi sõitma. Vestleme kindlasti ka neiuga ja ka mõlema nooruki vanematega, et vältida võimalikke sarnaseid juhtumeid tulevikus. Kindlasti võib keegi selle juhtumi kohta öelda „õnnelik õnnetus“, aga ei tohi oma elu ainult õnne ja vedamise hoolde usaldada, sest tagajärjed võivad olla traagilised,“ ütles Haapsalu politseijaoskonna piirkonnapolitseinik vanemkomissar Kiur Klippberg.

Läänemaal elavad noored, kes laupäevasest liiklusõnnetusest eluga pääsesid, ei kuulu Klippergi sõnul nende noorte hulka, kes oleks oma tegude pärast kohalike noorsoopolitseinike vaateväljas. “Eluohtlikusse olukorda võib sattuda ka nö musterlaps. Piisab vaid ühest halvast otsusest ja mitme perekonna elud ei ole enam kunagi endised,” märkis Klippberg.

Ta rõhutas, et 16-17aastased noored on juba peaaegu täiskasvanud ja loomulikult soovitakse selles vanuses suuremat vabadust ning rutatakse oma otsustes kiiremini iseseisvamaks saama, mis ei pruugi aga alati hästi lõppeda.

“Väga hea, kui vanema ja teismelise lapse vahel on usalduslik suhe ning vanemad usaldavad oma last tema otsustes. Samas peavad vanemad teadma, kus ja kellega tema laps viibib ja millega ta tegeleb. Vanem peab olema lapsele ka alati kättesaadav, kui noorel tekib olukord, kus on vaja nõu või abi,” rõhutas Klippberg.

Ehkki üle 14aastased alaealised kannavad oma tegude eest vastutust ise, vastutab alaealise heaolu ja turvalisuse eest vanem või eestkostja, kes peaks aitama õigeid valikuid langetama.

Haapsalu politseijaoskonnas on selle aastaga registreeritud 48 väärtegu, kus toimepanijaks olid alaealised. Sellest 16 on alkoholi- ja 12 tubakaseaduse rikkumised.

Liiklusõnnetustes hukkus Eestis tänavu 21 nimest, vigastada sai 423 inimest. Joobes juhtide süül toimus 133 liiklusõnnetust, milles hukkus neli inimest ja sai kannatada 46 inimest.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz