Toitumisnõustaja kolumn 5: rasvad meie toidulaual

Ülle Tammesalu. Foto: Arvo Tarmula

Vanad eestlased pidasid rasvasest toidust väga lugu. Rasva ja pekki kasutati praadimisel, küpsetamisel,suppides ja hautistes. Rasv toidus andis jõudu raske füüsilise töö tegemisel, hoidis kõhu kauem täis ja oli ka maitsvam.

Eelmisel sajandil hakati esmalt Ameerika Ühendriikides, hiljem ka meilpidamarasvu kahjulikuks,arvates, et rasvad põhjustavad südame-veresoonkonnahaigusi ja põhjustavad ülekaalu.Poelettidele ilmusid light-tooted, kus rasvaprotsent oli viidud miinimumini, samas lisati suhkruid, et maitseelamus jääks samaks. Inimesed eelistasid või ja searasva asemelkasutada toiduvalmistamiseks margariini ja rafineeritud õli.

Nüüd on hirm rasvade eeshakanud kaduma, sest teadusuuringud on tõestanud rasvade kasulikkust ja vajalikkust meie kehale. Neid tuleb vaid õigesti valida jatarbida õigetes kogustes.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments