Töövõimereform muutis pool tuhat läänlast töövõimeliseks

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Osalise töövõimega Meelis Hurda sõnul on ettevõtted puudega inimeste suhtes tõrjuvad. Foto: Arvo Tarmula

Poolteist aastat tagasi alanud töövõimereform tõi mullu Läänemaa töötukassa arvele ligi viissada puudega inimest, kellest pea kolmsada on leidnud töö. Ülejäänud käivad iga kuu töötukassas, et saada toetust, mis varem laekus pangaarvele ilma, et oleks vaja olnud kodust välja minna.

Haapsallasel Ivaril on vanust mõni aasta üle viiekümne ja tal on jalad läbi. „Olin aastaid Soomes ehituse peal, kuni jalad üles ütlesid. Kui seitsmenda korruse peal tõstukikorvis põlvili kukkusin, siis ülemus ütles, et enam ei saa riskida. Tulin töölt ära,“ rääkis ta.

Mees on käinud poole tosina arsti juures ja taastusravis, aga jalad on läinud ainult kehvemaks. Nüüd liigub ta kepi abil. „Vahepeal sain töövõimetuspensioni. Siis seadused muutusid ja nüüd pean käima iga kuu töötukassas. Paistab, et tänapäeval oled töövõimeline, kui sul just pea kaenlas pole,“ rääkis ta.

Töö leidmisse Ivar ei usu. „Kes mind tahab? See karjäärinõustamine on üks absurd. Klounaad.“ Töötukassas peab ta aga käima, et saada abiraha umbes 200 eurot kuus.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
läänlane
6 aastat tagasi

Töötukassa on jah üks väga mõttetu organisatsioon, pigem loodi selle laiendamisega sotsiaalseid töökohti kui et sealt reaalset abi saab. Kahjuks ise nendega kokku puutununa pean tunnistama, et päris mitme ebakompetentse töötajaga olen kokku puutunud. Ja ühelt tuttavalt kuulsin et Tallinnas oli töötukassas kõrgharidusega inimest sunnitud minema CV koostamise kursusele! Täielik absurd!
Ka ei ole eriti usutav nende või nende kasuks töötavate pädevus meditsiinis. Ega muidu poleks kuulda mitmeid imelikke “terveks tunnistamisi” sellistel puhkudel, kui see inimese tervise tõttu on võimatu. Olen nõus siin eelkommenteerijatega, et väga raske on 50+ tervel inimeselgi leida tööd, saati siis puudega inimesel!

Eedu
6 aastat tagasi

Meie riigis töötud on null ,pole anda riigil tööd aga ega seal naaberriigis pole ka midagi head. 2018 aastast töötutele uus seadus ,pead olema teatud tunnid tööl ,siis ei vähendata tööturaha . Ega seal pole ka lihtne leida mõnedeks päevadeks tööd .Töötu elu viib stressi ,see on paha haigus.

Võimetuse võimekus
6 aastat tagasi
Tagasihoidlik küsimus
6 aastat tagasi

Kust saadi Läänemaale need 300 vakantset töökohta ‘töövõimetute’ jaoks, samas kui terve ja täistöövõimeline elanikkond siit parematele marjamaadele põgeneb? On need töökohad kunstlikult loodud? Või on need tööd, mida terve ihu ja vaimuga inimesed (majanduspõgenikud) vabatahtlikult tegema ei soostuks? Võib olla nurka surutud invaliid lihtsalt sunnitakse sellesse ametisse?

Rain
6 aastat tagasi

Töötukassa on puhas represiivorgan. Meenutab eelmise sajandi viiekümnendaid !!!

uudu
6 aastat tagasi
Reply to  Rain

kuda ja kust otsast vaadata…olin 10 kuud ühes nn. tuntud läänemaa firmas tööl kuhu tööbüroo mind nö. suunas.kuigi töökoha leidsin ise.siis aga mingi programmi alusel maksis tööbüroo sellele firmale miinimumpalga ulatuses kõik kinni…ja ise sain ainult sandikopikaid ( 3.- euri tunnist kui tööd oli, tavaliselt küll tööd ei olnud)…see tuli siis nii välja et lõppkokkuvõttes sai meesterahvas suure logiseva auto roolis iga päev riskides u 200.- euri palka…ja mis on siis eesti miinimum ja keskmisest me üldse ei räägi.

absurd Klounaad
6 aastat tagasi

õige jutt sest meie pisikeses yhikonnas töötab ideaalselt ONUPOJA KÄSI PESEB KÄTT ONU HEINO JA MUUD JOPED juhtimistakt kui sul invar sidemeid või kupüüri pole ei saa sind kahjuks aidata ….või sain valesti aru ?

suka
6 aastat tagasi

mõttetu eesti riik

Reformid
6 aastat tagasi

Töötukassalt võiks Lääne Elu uurida, millistel tingimustel ümberõppele saaks. Mina olen elav näide. Olin mõne kuu 2017 alguses töötu ja viisakalt arvel ka. Läänemaal ei korraldatud mitte mingeid ümberõppekursusi. Siis vaatasin, mida mujal Eestis pakutakse. Tallinnas oleks saanud õppida mind huvitaval kursusel, aga Läänemaa, st Haapsalu, ütles otsesõnu välja – et ei saa väljapoole koolitusele. Punkt.

Juhan
6 aastat tagasi
Reply to  Reformid

Ei saagi siit linnast kuhugi kursustele.

Ummi
6 aastat tagasi

See ju hea uudis. Töökäsi juures jälle.

südametu
6 aastat tagasi
Reply to  Ummi

Ja kui käed, jalad on läbi, siis tuleb hakata suuga või südamega tööd tegema. Ja kui süda on läbi… siis oled lihtsalt südametu inimene ning saad tööle töötukassasse.

jaanus
6 aastat tagasi

Miks riik ei ütle otse, et puudega inimeste arvelt tahetakse kokku hoida.

xyz
6 aastat tagasi
Reply to  jaanus

No see riik, kes oma raha ei loeks, oleks varsti ajaloo prügikastis.

K.S
6 aastat tagasi
Reply to  xyz

Praeguste riigijuhtidega oleme Eestlastena ajaloo prügikastis ilmselt veel rutem. Eestimaalased, sotsid ja muud haiged võibolla püsivad veidi kauem aga kui põlisrahvas välja sureb ega siis ei ole parasiitidel ka enam pikka pidu…

Dilaila
6 aastat tagasi
Reply to  K.S

See muudatus tehti juba Rõivase valitsuse ajal.

Juhhaidii
6 aastat tagasi
Reply to  Dilaila

Võidi ju teha Rõivase valitsuse ajal, aga ka siis olid samad näod juhtfiguurideks, kes tänagi , nendest erakondadest (SDE ja IRL) selle eelnõu ettevalmistamise juures

kahjuks
6 aastat tagasi
Reply to  xyz

Väike tilk tõrva meepotis on alati. Nimelt mõni töövõimetuse väljapetja on ka alati.

Turuvares
6 aastat tagasi
Reply to  kahjuks

Ja mõni firmaomanik on, kes tööinimese arvelt püüab kokku hoida. Milleks maksta sotsmaksu, kui saab ka odavamalt ja asta lõpus dividendidena suur summa tasku pista. Töötegijad aga saagu ise haigustega hakkama. Isegi Linnapea firmas on selline äbarik kokkuhoiu poliitika.Miks peedistatakse töölisi töövõtulepingutega?