1

Ministeerium: laevakaitsjad oodaku esmalt ära kohtuotsuse jõustumine

Avatar

BNS

Piraaditõrjelaev Seaman Guard Ohio. Foto AFP

Välisministeeriumi hinnangul tasuks Indias neli aastat kinni hoitud laevakaitsjatel enne hüvitise nõudmist oodata ära kohtuotsuse lõplik jõustumine.

“Tegemist on otsusega, mille peavad langetama laevakaitsjad ning taotluse saavad esitada üksnes nemad. Välisministeeriumi soovitus on see, et esmalt tuleb ära oodata kohtuotsuse jõustumise tähtaeg,” ütles ministeeriumi pressiesindja Sandra Kamilova kolmapäeval BNS-ile.

Euroopa Parlamendi liige ja endine välisminister Urmas Paet ütles 8. detsembril, et tema arvates peaksid laevakaitsjad saama Indialt kompensatsiooni.

“Ma arvan, et see oleks õigusriigile selgelt kohane. Sest kui see lugu lõppes õigeksmõistva kohtuotsusega, samas neli aastat neeste elust on ära raisatud väga kevades tingimustes, lähedastest eemal, siis miinimum, mida teha, oleks kompensatsiooni nõuda,” ütles Paet reedel BNS-ile. “Kuigi on selge, et ükskõik milline raha seda nelja aastat ei asenda,” lisas reformierakondlane Paet.

Tema hinnangul saaks ka Eesti valitsusasutused, eelkõige välis- ja justiitsministeerium, laevakaitsjaid aidata India riigilt hüvitise väljanõudmisel.

India Chennai kohus mõistis oma süüdimõistmise edasi kaevanud laevakaitsjad õigeks novembri lõpus ja vabastas nad vanglast. Eesti laevakaitsjad jõudsid 6. detsembri hilisõhtul kodumaale.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste kõrval ka 23 välismaalast – 14 Eesti kodanikku, kuus britti ja kolm ukrainlast, 2013. aasta 18. oktoobril. Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 2016. aasta 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse. Varasemalt oli neid süüdistatud ka ebaseaduslikus kütusetankimises ja ebaseaduslikus relvade käitlemises.

Laevakaitsjad esitasid kohtuotsuse suhtes apellatsiooni 2016. aasta jaanuari lõpus ning samas taotlesid ka kautsjoni vastu vabastamist. Kohus lükkas kautsjonitaotluse 29. veebruaril tagasi, kuid otsustas jätkata laevakaitsjate edasikaebuse menetlemist. Kohtuistungid kaebuse osas algasid India kohtus alles 2016. aasta oktoobris ning kohus lõpetas Eesti laevakaitsjate apellatsioonikaebuse kuulamised 30. novembril 2016, kuid otsust ei teinud. Uuesti algasid kaitsjate ja süüdistajate kuulamised tänavu novembris ning lõppesid novembri teises pooles.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Kevadised tingimused?
Kevadised tingimused?

…väga kevades tingimustes…

wpDiscuz