Kuidas leida jõulupuu: kahemeetrine kuusk maksab 20 eurot ja tuleb ise koju

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Foto: Arvo Tarmula


Kaubamaja esisel kuuskedega kauplejad viivad kuuse vajadusel Haapsalu piires ka ise inimesele koju ja selle eest lisaraha ei küsita. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalus käis jõulukuusemüük eile kolmes kohas. Kõige paremat kaupa pakkus kaubamaja esine, kus kahemeetrine kuusk maksab 20 eurot ja kuusk tuuakse linna piires tasuta koju.

Mitmekesiseim jõulupuude valik oli Uuemõisa Bauhofis, kus oli mitmes mõõdus kunstjõulupuude kõrval müügil nii serbia kuusk, kaukaasia nulg kui ka tavaline kuusk Hollandist. Kahemeetrine või pikem kuusk maksab 21.39, poolteisemeetrine 19.99 ja meetrine 9.70.

Rannarootsi keskuse parklas on end sisse seadnud Eesti metsakasvataja Artiston jõulukuused. „Müük hakkas peale laupäeval. Ostetakse, aga seni veel üsna vähe,” ütles kuusemüüja Ege Mätlik.

Müüja sõnul lähevad praegu hästi kaubaks kaukaasia nulud. „Nulg on küll kallim, aga hoiab hästi okkaid peal ja seisab kauem,” ütles ta. Peale hariliku kuuse ja nulu müüb Artiston ka serbia kuuske ja hõbekuuske ning kuuseoksi ja kuusejalgu.

Jõulupuud saab Rannarootsi keskuse parklast osta veel ka jõululaupäeval, kinnitas Mätlik. Kõik kuused pakitakse kohapeal, et oleks mugavam vedada.

Kõige odavamad kuused on Artistonil 1–1,25 m pikkused – 10 eurot. 1,50–1,75 m kuused maksavad 20 eurot ja 2–2,25 m kuused 30 eurot.

Haapsalu tarbijate ühistu kaubamaja ees on tavapäraselt kohaliku ärimehe Heiki Nooda kuuseäri. „Hind on nagu igal aastal – kümme eurot meeter,” rääkis kuusemüüja Erki. „Praegu on vaikne, suur kuuseostmine ei ole veel peale hakanud. Eile oli eriti hull, siis ei ostnud peaaegu keegi, aga oli ka jube ja vihmane ilm.”

Kuused on Jõgevamaa istandusest. Müüja sõnul lähevad kõige paremini kaubaks üle kahe meetri puud. „Tahetakse, et oleks laeni,” selgitas Erki.

Nagu sõnade kinnituseks jäävad puid vaatama kaks naist ja valivad ühe kahemeetrise või veidi kõrgemagi välja ja ostavad ära. „Ei ole liiga vara. Praegu on just õige aeg,” kinnitas kuuse ostnud haapsallane Evelin. „Kaheks päevaks pole kuuske mõtet osta, las ta olla kauem.”

Evelin on mõnel aastal toonud jõulupuu ka RMK kuusemetsast, kuid tänavune talv pole selleks sobiv. „Metsast kuuse toomiseks peaks seal lumi olema, sopa sisse minna ei taha,” ütles ta.

Naised võtsid värske ostu kahe vahele ja viisid minema. Seejärel tuli platsi vanapaar, kes palus müüjal üht ja teist puud näidata ja pidas omavahel veidi aru. Kiitsid siis ühe üpris kitsa, aga ilusa puu heaks. „Palun pange see puu minu jaoks kinni. Saadan õhtul poisi järele,” palus Vaike.
„Siin on kõik puud ilusad, aga tahan oma silma järgi valida,” selgitas ta, miks „poiss” ise ei võinud puud osta.

Seda, et jõuludeni on poolteist nädalat aega, ei pidanud Vaike üldse probleemiks. „Mulle meeldib, kui kuusk on toas. Toome igal aastal kuuse nädal varem ja see jääb tuppa veebruarini,” rääkis ta.

Tegelikult viivad kaubamaja esisel kuuskedega kauplejad kuuse vajadusel ka ise inimesele koju ja selle eest lisaraha ei küsita. „Haapsalu piires,” täpsustas Erki.

Jõulukuuski võivad eraisikud tuua ka riigimetsast ja selle eest saab maksta mobiiltelefoniga.
Rohkem infot selle kohta leiab siit .
2–3meetrine kuusk maksab 13 eurot, 1–2meetrine 8 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mihkel
6 aastat tagasi

Kas meie leht ignoreerib nüüd üleriigilist uudist, mis kõneleb ühest Haapsalu treenerist?

Kont
6 aastat tagasi

Kuuse tuppa tuues ärkavad ellu kõik seal peidus olevad putukad ja tõugud.
Neid on kümneid liike ja mõned inimestele väga kahjulikud. On olnud juhuseid, kui tekitavad inimestele tugevaid allergiaid, mille tulemusena on esinenud ka hingamise seiskumist.

roheline aktivist
6 aastat tagasi
Reply to  Kont

putukad ja tõugud on puhas loodus ja inimene o osa loodusest. Igasugused äärmuslikud veganid ja muud laktoosi,gluteeni, rasva jms vaba kauba tarbijad ei talu loodusega kokkupuudet, neile võib tõesti soovitada allergiavaba sünteetilist kuuske ja sedagi steriilselt kilesse pakitult 🙂