VIDEO: šaakalid veebikaamera ees

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Šaakal. Foto: Kuvatõmmis videost

Šaakal. Foto: Kuvatõmmis videost
Novembris 2017 alustas Looduskalendris esimest korda šaakalikaamera. Kaamera on paigutatud Metsküla randa, paika, millest umbes viie kilomeetri kaugusel saadi 2013. aastal esmakordne tõestusmaterjal hariliku šaakali (Canis aureus) esinemisest Eestis. Muidugi olid nad tegelikult siin juba nii mõnigi aasta varem.

Praeguseks on šaakalite arvukus jõudsalt kasvanud ja üha sagedamini on nad hakanud murdma koduloomi. Siin samas veebikaamera lähistel on sel aastal talu loomakarjast murtud 25 lammast ja oktoobris lisaks kaks šoti mägiveise vasikat. Mõistagi pole tõendeid, et murdjad olid kõigi puhul šaakalid, siin rajakaamerasse jäänud ilves ja hiljutised üksiku hundi jäljed naaberkülas tekitavad võimalikke oletusi-kahtlusi teistestki murdjaist.

2010 aastal kuulsid Matsalu kandi elanikud võõrapärast ulgumist esmakordselt (vast ka veidi varem). Kütitud on neid ka Valgevenes, Leedus ja Lätis, vahendatakse Looduskalendri veebilehel.

Esimene šaakali, alla aasta vanune noorloom tabati meil 2013. aastal. Šaakaleid on seni kohatud vaid rannikualadel, sisemaalt pole senini veel teateid tulnud. Loomade suurimaks vaenlaseks on muidugi inimene ning hunt, kelle arvukus pole suur (muuhulgas veebikaamera lähikonnas salvestati rajakaameraga ka hunti).

Video salvestas Biker, LK foorumist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tea Tõnov
6 aastat tagasi

Tere, kahjuks pilti või videot lisada ei ole kuna šaakaliga oli kokkupõrge Mu elukaaslasel Kes läks korraks hilja õhtu välja.. Kui ukse avas vaatas šaakaliga tõtt Kes häirimatult välja pandud kassi toitu proovis.. Siis lõpuks ikka jooksu pistis.. Meil siin Elva jõgi lähedal ja paras tihe mets.. Siin pidi olema teisigi metsloomi nagu karud , rebased , hundid ja ilvesed.. Nii külakandi rahvas rääkinud.. Nimelt koht, Ulila, Puhja vald, Tartumaa. Viimati oli oktoobri lõpus kui šaakal maja läheduses luusis.. Ulgumist on rohkem kuulda..