Greencube hakkab ehitama maju ratastooliinimestele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8


Greencube ratastooliinimestele mõeldud maja. Joonis: TERE KK

Lihulas moodulmaju ehitav Greencube OÜ loodab järgmisel kevadel valmis saada esimese ratastooliinimestele mõeldud maja.

Majaehitusfirma tegevjuhi Henri Bekmanni sõnul saab ratastooli kasutaja toimetada majas ilma kõrvalise abita.

„Meie eesmärk oli luua uus lahendus, parandamaks liikumispuudega inimeste elukvaliteeti, kes ei saaks muidu iga päev õue minna, sest tavapärased ehitised seda lihtsalt ei võimalda,” selgitas Bekmann.

Ratastooliinimestele mõeldud maja idee sündis mullu kevadel Läänemaa arenduskeskuse korraldatud ajurünnakul Haapsalu taastusravihaiglas, meenutas Haapsalu kolledži terviseedenduse ja rehabilitatsiooni kompetentsikeskuse (TERE KK) direktor Eva Makienko. Siis hakatudki kompetentsikeskuses mõtlema, kuidas nad saaksid anda oma panuse majade arendusse.

TERE KK osales Greencube’i korraldatud konkursil ning majaehitaja valis nad partneriks. „Siis hakkaski töö,” ütles Makienko. „Valmis lahenduste töövihik, mis on ettevõtjale kasutamiseks.”

Makienko sõnul on võimalik, et Greencube’i tehases valmivad majad on kõik erisugused. Iga tellimust on võimalik töövihikus pakutud lahenduste kohaselt võimalik eri moodi komplekteerida. „Iga maja võib olla originaalne,” nentis Makienko. Klient teeb otsused oma puude ja rahaliste võimaluste järgi.

Henri Bekmann. Foto: Urmas Lauri

Bekmanni sõnul aitab kompetentsikeskuse koostatud dokumentatsioon lihtsa vaevaga pakkuda eri majamudeleid. Kompetentsikeskusega koostöös valminud lahendused on Bekmanni sõnul hoopis midagi muud, kui majaehitaja esialgu arvas.

„Praeguseks on lahendus spetsialistide poolt välja töötatud ning teame, et kõik on korrektne ja nõuetekohane, mitte oletuslik,” ütles Bekmann. „Kellegi mure ja probleemi me lahendame sellesarnaste majadega kindlasti.”

Esimene ratastooliinimesele mõeldud maja läheb Lihulasse. Ettevõttel on sihikule võetud Soome, Rootsi ja Norra rehabilitatsioonikeskused. „Vastukajad on olnud sealt positiivsed,” nentis Bekmann.

Makienko sõnul on kompetentsikeskuses ratastoolimajale praeguseks joon alla tõmmatud. “Aga oleme alati nõus tegema uusi lahendusi,“ lausus Makienko.

Ratastooliinimestele mõeldud majad

  • Ratastooliinimestele mõeldud maja väljatöötamist rahastas EASi innovatsiooniosaku toetus.
  • Töid teostas Tallinna ülikooli Haapsalu kolledži tervisedenduse ja rehabilitatsiooni kompetentsikeskus (TERE KK) ning oma panuse andis MTÜ Ligipääsetavuse foorum.
  • Maja hinnad algavad 900 eurost ruutmeetri kohta ning sellele lisandub personaalsetest vajadustest lähtuva lisavarustuse maksumus.
  • Greencube OÜ on Lihulas toimetav ettevõte, mille peamiseks toodanguks on moodul- ja elementmajad.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments