3

Läänemaa ühisgümnaasium saab tuleval aastal uue direktori

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Leidi Schmidt. Foto Arvo Tarmula

Haridusministeerium kuulutab juba sel kuul välja konkursi Läänemaa ühisgümnaasiumi direktori ametikohale, sest praegune koolijuht Leidi Schmidt läheb pensionile.

Schmidt lahkub ametist kolme kuu pärast – tuleva aasta 1. veebruarist, mil Läänemaa ühisgümnaasiumi ligi 300 õpilast ja 30 õpetajat saavad uue juhi.

„Konkursi kuulutame välja novembris. Valikuni peaksime jõudma detsembris. Uus juht asub ametisse hiljemalt 1. veebruarist,” ütles haridusministeeriumi kommunikatsioonijuht Tarmu Kurm.

„Paljud on küsinud, miks ma ei jää õppeaasta lõpuni, aga direktori aasta algab kalendriaasta alguses,” ütles Schmidt. Kui direktor vahetub siis, saab uus juht järgmist õppeaastat ise planeerida. Kalendriaastaga algab koolis uus eelarveaasta. Uue lennu vastuvõtutingimused peavad olema kinnitatud 1. märtsiks.

„Loodan, et need valmistab ette juba uus direktor,” ütles Schmidt.

Naljaga pooleks lisas ta, et tahtnuks lahkuda juba 1. jaanuarist, aga andis järele, sest 31. detsembril olnuks kolleegidel keeruline talle lahkumispidu korraldada.

Uue direktori valib välja haridusministri moodustatud komisjon, kuhu kuuluvad ministeeriumi esindajad, kooli hoolekogu esindaja ja Haapsalu linna esindaja.

Kurmi sõnul on riigigümnaasiumi direktori konkurss tavaliselt 8–10 inimest kohale. „On olnud ka 13 inimest kohale,” ütles Kurm. „Kandidaadid ei ole ainult oma piirkonna inimesed, vaid on alati ka kaugemalt. Sageli on viimaseid isegi rohkem.”

Schmidt ütles, et on mõelnud, kes võiks tema tööd ühisgümnaasiumis jätkata ja tal on mõni inimene ka silme ees, aga ega tema käest seda keegi küsi. „Mine sa tea,” vastas ta küsimusele, kas mantlipärija võiks tulla Läänemaa ühisgümnaasiumist. „Arvestades seda, et ma ise otsustasin kandideerida eelviimasel päeval enne konkursi lõppu, ei oska ma aimata ka, kes üldse võiksid kandideerida,” ütles Schmidt.

Kui Schmidt kandideeris, oli tahtjaid kokku neli, üks vestlusvooru edasi ei pääsenud. Schmidt ei tea, kes toona kandideerisid, aga mõlemad peale tema vestlusvooru pääsenud olid mehed.

Temal omal ajal soovitas kandideerida poeg. „Riigigümnaasiumi avamisega seoses valitses õpetajate seas segadus, mis kellestki saab, kas töökoht jääb alles. Oli lapselapse sünnipäev ja poeg hüüatas, et mis mõttes ma ei tea, mis edasi saab. Et miks ma direktoriks ei kandideeri,” meenutas Schmidt. Viimasel päeval enne konkursi lõppu andiski ta avalduse sisse.

Detsembris saab Schmidt 64aastaseks. „Tegelikult oleksin võinud juba kaks aastat olla pensionil,” ütles ta. Otsus koolijuhi amet maha panna on kindel. „Ma olen nii kaua tööd teinud, et tahaks natuke vabadust enne, kui päris vanadus kätte jõuab. Ja direktoriamet on ju selline, et ei ole mitte kunagi puhkust,” ütles Schmidt.

Juhistaaži on Schmidtil 15 aastat: viis aastat Läänemaa ühisgümnaasiumi direktorina, enne seda kümme aastat Haapsalu Wiedemanni gümnaasiumi õppealajuhatajana. „Uus ja põnev,” ütles Schmidt direktoriaastate kohta. „Poleks eluski uskunud, et nii vana inimesena veel midagi sellist teen, aga teha päris uus kool – see on võimalus, mida on antud vähestele.”

Läänemaa ühisgümnaasiumi direktoriks saades oli Schmidt 58aastane. Ühisgümnaasium oli üks esimesi uusi riigigümnaasiume Viljandi järel. „Meedia ja ka teiste koolide huvi meie vastu oli väga suur,” meenutas Schmidt. Praegu on Schmidt kõige vanem riigigümnaasiumi direktor ja esimene, kes jääb pensionile. „Oma koolis olen ma kõige vanem töötaja. Suurem osa õpetajaid on palju aastaid nooremad. Selles suhtes on meilhästi, et on noored õpetajad. Keegi peale minu ei hakka koju jääma,” märkis Schmidt.

Ühisgümnaasiumi uus direktor peaks Schmidti sõnul olema noor. „Olen seda meelt, et direktor ei pea olema vana inimene,” ütles Schmidt. Küsimusele, kas mees või naine, vastas ta: „Vahet pole. Mõned naised on väga mehed ja vastupidi.”

Schmidt tunnistas, et tal pole kübetki kahju koju jääda. aga uhke on ta kooli üle küll. „Igapäevatöös pole mahti seda nii väga tunda. Eks see päris õige uhkus tulebki tagantjärele,” ütles Schmidt. Ta lubas kodus olles hakata tegema kõike, mida pensionärid ikka lubavad: kes ütleb, et hakkab remonti tegema, kes ütleb, et raamatuid lugema, kes jalutamas käima.

„Eks ma võin ka kõiki neid asju lubada teha. Mis välja tuleb, kes seda teab,” ütles Schmidt.

 

Leidi Schmidt

* Sündinud detsembris 1953 Saaremaal.

* Lõpetanud Tartu ülikooli matemaatikuna.

* Õpetajatööd alustas Jõgevamaal Leedimäe 8-klassilises koolis.

* Läänemaal töötas kõigepealt matemaatikaõpetajana Taebla gümnaasiumis.

* Aastatel 2002–2012 Haapsalu Wiedemanni gümnaasiumi õppealajuhataja.

* 2012–2018 veebruar Läänemaa ühisgümnaasiumi direktor.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Kena oleks
Kena oleks

Kas nüüd lõpuks saaks ehk ka uue füüsikaõpetaja?

kodanik
kodanik

nii kahju. Superkoolijuht.

Lapsevanem 12M
Lapsevanem 12M

Nii kaunis daam ja intelligentne koolijuht. Pensionile minek täitsa uskumatu. Ilusat elu, pr koolidirektorile!

wpDiscuz