Haapsallased läksid Austraaliasse Eesti rahvamuusikat õpetama

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Mattias Metsalu ja Viive Marleen. Foto: Sirje Sinitskaja

Mattias Metsalu ja Viive Marleen. Foto: Sirje Sinitskaja
Haapsalu muusikakooli rahvamuusika õppejõud Viive Marleen ja vilistlane Mattias Metsalu lendasid pühapäeval kolmeks nädalaks Austraaliasse, kus viivad läbi Eesti rahvamuusika töötube Melbourne’is, Sydneys ja Brisbane’is.

Täna õhtul kogunevad Melbourne’i eestlased kohalikku Eesti majja, et kuulata kaht 15 000 kilomeetri kauguselt Haapsalust kohale lennanud pärimusmuusikut. See on vähemalt kuuest esinemisest koosneva Austraalia-turnee esimene kontsert.

Viive Marleeni sõnul sai uskumatu ettevõtmine alguse kaks suve tagasi armsast juhusest Tuksis, kus praegu Luksemburgis elav haapsallane Anneli Aken tegi Euroopa Eesti lastekoori lastele laululaagrit. Viive Marleen oli sinna kutsutud rahvamuusikat tutvustama.

„Võtsin Mattiase muusikakoolist kaasa ja tegime mitu töötuba. Viimasel päeval tuli minuga rääkima ühe viieaastase laagris osalenud tüdruku ema, kes oli läinud elama Austraaliasse. Ta uuris, kust selliseid kandleid hankida saaks ja küsis, kas oleksime valmis tulema ka Austraaliasse Eesti rahvamuusikat tutvustama. Ütlesin, et jah, hea meelega,” rääkis Marleen.

Aga Sydneys elav ja seal eesti keelt õpetav Kirsti Horst – tema see kutsuja oli – hakkas oma elu esimest projekti kirjutama, et rahvamuusikutele reisiraha saada. „2016 projekt toetust ei saanud. Mina mõtlesin juba, et kui ei, siis ei, aga õnneks uuris ta, mis puudused projektil olid. Tuli välja, et tegelikult ei olnud neil meie projekti vastu midagi, ainult meie tutvustus oli puudu. Taheti teada, kes need inimesed on, kes õpetama kutsutakse,” ütles Marleen.

Marleen pani enda ja Mattias Metsalu muusikalise eluloo kirja ja projekt sai toetuse. Lõpuks said Läänemaa rahvamuusikud toetust neljast kohast: lennupiletid Austraaliasse ja tagasi tänu Eesti Instituudile, Austraalia-sisesed lennud tänu Eesti abistamise komiteele ja ruumide rendi ning elamise kulu tänu Sydney Eesti seltsile. Toetas ka Haapsalu linnavalitsus.

Marleen ja Metsalu on Austraalias igas linnas nädala ja igas teevad vähemalt kaks töötuba. „Võtame kaasa torupillid, vilepilli, plokkflöödi ja kandled. Ainuüksi pilliveoks sobivate lennukite leidmine võttis aega üks kuu, sest ükski pillimees ei luba oma pille salongi alla pagasiruumi panna,” rääkis Marleen. Oma kitarri pakkusid Austraalia muusikud Sirje ja Endel Jõgi.

Austraalias esitatakse nii pillilugusid, laule, laulumänge kui ka tantse. Marleen tutvustab ka roopilli kui torupilli eelkäijat ja parmupilli.

„Töötubades peavad mängud olema. Peale täiskasvanute on meil osalemas ka lapsi, kõige noorem rühm on 1,5–4aastased,” ütles Marleen.

Austraalia-tuur tähendab haapsallastele üheksat lennusõitu: kolm ümberistumist teel Austraaliasse, siselennud linnade vahel ja kolm lendu tagasi.

Viive Marleen on Viljandi kultuuriakadeemia rahvamuusika eriala lõpetanud Haapsalu muusikakooli õppejõud, kes on kümme aastat vedanud siinset pärimusmuusika osakonda. Mattias Metsalu on tema õpilane, praeguseks juba muusikakooli vilistlane.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments