0

Valimispidu Haapsalus: Urmas Sukles teeb koalitsiooni Keskerakonnaga

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee


Foto: Lemmi Kann

Tõenäoliselt sünnib täna öösel Suur-Haapsalu tulevane võimuliit.

Oravate traditsioonilises kohtumispaigas Haapsalu bowlingusaalis valitseb pühapäeva õhtul täiesti sundimatu õhkkond. Sellest, et midagi on tavapärasest bowlingiõhtust teistmoodi, andis tunnistus vaid see, et kahel laual on lahti sülearvutid, kust näpuga järge aetakse. Vahepeal veeretatakse mõned kuulid ja uuritakse, et mis seis on. Bowlingus.

Riigikogu liige Lauri Luik ütleb, et üks volikogukoht peaks Haapsalu oravatel e-häältega olemas olema, eesmärk on 3-4 kohta. „Ma olen asjaolusid arvestades pigem ennustustes tagasihoidlik,“ märgib Luik.
Kõige paremas seisus on tema hinnangul Keskerakond, kes ei pea oma elektoraadi pärast võitlema nagu Reformierakond ning valimisliidud HaRi ja Meie Inimesed.
Ajaviiteks on oravad korraldanud ennustusvõistluse – kes kui palju hääli saab.
Tõeni on veel mõned tunnid aega.

Sotsiaaldemokraadid istuvad oravate külje all restoranis Krahw pika laua taga. Heledalt valgustatud ruum on kaunistatud punaste õhupallidega. „Me oleme ikka sotsiaaloptimistid olnud,“ naerab sotside linnapeakandidaat Kaido Sipelgas ja teatab enesekindlalt, et nende eesmärk on neli kohta volikogus. Heli Kaldas lisab naljatades, et kui ikka halvasti läheb, läheb ka optimism.

EKRE on kogunenud tulemusi ootama Taksi pubisse. Nende esinumber Toomas Vallimäe märgib, et erakonna jaoks on see ajalooline hetk – EKRE osaleb esimest korda kohalikel valimistel. Lääne-Nigula volikokku pääsenud Hardi Rehkalt ütleb, et tahaks Haapsalus ikka 2-3 kohta ära võtta. Ka neil on ennustusmäng käima pandud – eks pärast näeb, kes pani pihta ja kes põhja.

Keskerakonna Haapsalu ja Ridala kandidaadid istuvad Restoranis Soffa pika laua taga ja püüavad seinale kuvatud arvutipildilt Haapsalu tulemusi välja lugeda. Neid aga pole, sest süsteemi vea tõttu valimiste kodulehel Haapsalut pole. Kella 21.20 paiku Haapsalu tulemused korraks ilmuvad ja Karilaid jõuab rõõmustada, et erakondadest on Keskerakond teinud kõige parema tulemuse. Pärast viiest kahe jaoskonna tulemuste kokkulugemist juhib Suklese valimisnimekiri HaRi, teisel kohal on Meie Inimesed ja Keskerakond jääb neist viie häälega tahapoole.

„Haldusreformiga on vist Haapsalu ära kaotatud,” kommenteerib Andreas Rahuvarm kui Haapsalu tulemused taas internetist kaovad ei enam tagasi ei tulegi.

Peeter Vikman loeb ette otse valimiskomisjonist telefoni teel saadud häälte arvud: HaRi juhib pika puuga 2825 häälega, Keskerkond on 1135 häälega teine ja Meie Inimesed 947 häälega kolmandada. „Jee!” hõikab Malle Õiglas Keskerakonna hääletarvu kuuldes.

„Nimesid me veel ei tea, aga kehva tulemust me ei teinud,” lisab Vikman. Samas tunnistab ta, et HaRi üllatas: „Mina ei uskunud, et nad 3000ni lähevad.”

Nii Vikman kui ka Karilaid räägivad kokkutulnutele, et HaRi positsioon läbirääkimisteks on parem kui eelmistel valimistel. Keskeakond läheb läbirääkimistele sooviga saada volikogu esimehe ja kaks aselinnapea kohta.

Suklesega kõne lõpetanud Karilaid teatab, et poole tunni pärast hakatakse Fra Mares koalitsioonilepingu põhijooni paika panema.

„Positiivne on see, et erakondadest me võitsime ja isegi Meie Inimestest läksime ette. Aga kuldmedali jaoks tuleb rohkem tööd teha, seda just minul ja Peetril.”

Kella 22 paiku tõusevad Keskerakonna kandidaadid lauast. Karilaid ja Vikman istuvad autosse, et Fra Maresse sõita, ülejäänud kõnnivad kodupole. Valimispidu lõppenud.

Eksoravast linnapea Urmas Suklese valimisliit HaRi pidutseb Fra Mares. Suminat on selles peosaalis kõige rohkem. Osa seltskonnast istub laudade ümber, teine sehkendab arvutite ja telefonidega.

Kell 21.55 teatab Sukles, et on reaalne võtta 14 kohta.
Delfi andmetel oli 21.59 seis 13 häält.
22.08 loeb Sukles häältesaagi ette – Keskerakond on Haapsalus häältega teisel kohal. Kohtade arv on aga veel teadmata.

22.15. astub HaRi peosaali uksest sisse Jaanus Karilaid, tema järel Helen Rammu, Andreas Rahuvarm ja Peeter Vikman.
Pärast kiiret tervitusringi lahkub see seltskond koos Suklesega saalist. Algavad läbirääkimised.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz