0

Verekeskus korraldab Lihulas doonoripäeva

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Doonoritelk Haapsalus

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 27. juulil kella 11-14.30 Lihula kultuurimajas toimuvale doonoripäevale. Eriti oodatud on A negatiivsete doonorite veri.

Verekeskuse doonorluse arendusjuhi Ülo Lombi sõnul on Lihulas doonoripäeva korraldamine alati südantsoojendav, sest siinsed doonorid on selline väike ja mõnus kogukond, kes on alati meie doonoripäevi heatujuliselt külastanud ning sooja südamega head teinud.

Viimati oli keskus Lihulas doonoripäevaga 16. märtsil ning siis külastas neid 40 inimest, tervislik seisund lubas verd loovutada 33 doonoril ja kokku saadi ligi 15 liitrit hinnalist verd. „Täname kõiki verd loovutanud inimesi ning loodame südamest, et südasuvist doonoripäeva väisab samuti rohkelt Lihula doonoreid,“ toonitas Ülo Lomp.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva. Doonoripäevale tulles palume kaasa võtta hea tervise ja isikut tõendava dokumendi. Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul.

Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas. Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz