Põhjus, miks kohus Alari Luige süüdi mõistis

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Alar Luik (arvo tarmula)

Alari Luik. Foto: Arvo Tarmula

Reedel mõistis kohus liigse vägivalla tarvitamise ja võimupiiride ületamise eest endisele politseinikule Alari Luigele karistuseks tingimisi vangistuse.

Kohus leidis, et Luige süü võimuliialdustes tol ajal alaealise Akimi suhtes ning vägivallateos ja ähvardamises alaealise Kerdi suhtes on tõendamist leidnud. Nende süütegude eest mõistis kohus Luigele 1 aasta ja 6 kuu pikkuse vangistuse kaheaastase katseajaga. Samuti peab Luik täitma talle pandud kontrollnõudeid ja kohustusi, sealhulgas osalema sotsiaalprogrammis, mis toetaks pingelistes oludes õigete käitumisvalikute tegemist.

Võimuliialdustes alaealise Andro suhtes mõistis kohus Luige õigeks, sest ei pidanud kannatanu ütlusi usaldusväärseks. Et ka muud tõendid ei kinnitanud noormehe suhtes vägivalla kasutamist ja süüasjas kirjeldatud tagajärgede tekitamist, otsustas kohus Andro ütlused kõrvale jätta.

Õpetlik eesmärk

Otsust tehes arvestas kohus, et Alari Luik oli varem karistamata ja tema süü keskmisest väiksem: kannatanute suhtes kasutatud vägivald ja ähvardus olid ühekordsed ning vägivalla kasutamisega tekitas ta valu või kerge tervisekahjustuse. Siiski pidas kohus endise politseiniku karistamisel oluliseks ka õpetlikku iva.

„Toime pandud kuriteod näitavad, et ta [Luik] ei suuda pingeolukordades oma käitumist kontrollida, muutub teiste isikute, ka alaealiste suhtes, kes ilmselgelt on võrreldes temaga nõrgemad, vägivaldseks,” seisab kohtuotsuses.

Otsuses on kirjas seegi, et politsei 2015. aasta arenguvestluse kokkuvõtte järgi võib Luige käitumine kohati tunduda liiga karm, kuid tagantjärele analüüsides selgub tavaliselt, et selline käitumine oli neis oludes vajalik.

Kui on vaja rikkumine lõpetada ja inimene ei taha sellest aru saada, võib Luik olla järsk ja äkiline. Kolleegide hulgas on ta oma konkreetsuse ja tegutsemisjulguse poolest hinnatud.

Kohus leidis, et mõistetud karistus peab Luike mõjutama aru saama, et teiste isikute õigusi ja vabadusi tuleb austada ning füüsiline ja vaimne vägivald on lubamatu. „Karistuse eesmärk on selles, et tuleb anda selge signaal, et ka korrarikkujate kinnipidamisel tuleb ise käituda rangelt õiguspäraselt,” seisab otsuses.

Kohtuotsuse jõustumiseni 15 päeva pärast on pooltel õigus seda ringkonnakohtus vaidlustada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
59 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ebaaus
5 aastat tagasi

Tatikad ilmselgelt valetasid kokku. Teadagi selle akimi mainet haapsalus. Luik vähemalt suutis selliseid idioote taltsutada järelikult oli vaja kuidagi tast vabaneda.

Puda
6 aastat tagasi

Sa imelik oled loll. Politsei on abistav organisatsioon. Kohus karistav ja vangla koht kus karistust täide viiakse ja see joodikust eks politseinik istuma peaks.Mida iganes aga lapsi taga ajada. Halloo härra Luik, te sobite seevaldisse nokkameheks.

juss
6 aastat tagasi

Tegelikult kohus määrab karistuse, süüdi mõistab ühiskond! Kui mõistab!

Maali
6 aastat tagasi

Õigus Kuli
Ja tegelikult ongi nii, et võim teeb nii mõnegi mehe lolliks. Näiteid ei tasu teistest linnadest otsida. Luik on samasugune loru nagu need poisikesed. Tegelikult veel hullem, sest ta peaks abistavas organisatsioonis töötama aga tuli välja, et hoopis karistavas…

Imelik/persona+non+grata
6 aastat tagasi
Reply to  Maali

Millist abi soovid näha politseinike poolt pätile? Tegemist on jõustruktuuriga, mitte hoolekandeasutusega.
Korralduste eiramine, agressiivne käitumine, põgenemine toovad automaatselt kaasa jõu kasutamise. Arusaadav?

Vaino
6 aastat tagasi

Kohus võis Alari Luige süüdi mõista, kuid arvan, et selle kohtuotsuse kaebab ta edasi ja vaidlustab ringkonnakohtus.
Nii lihtsalt mõista süüdi politseiametnik, aga mispärast kohtunik ei mõistnud süüdi neid alaealisi, kes olid selle intsitendi ise algatanud?

Kuli
6 aastat tagasi
Reply to  Vaino

Pätt peksab ja politseink peksab ka, aga seaduse järgi on mõlemad pätid ja seadus peab kehtima nii pättidele, kui ka politseinikele.
Mitte nii nagu kuskil kolmanda maailma riikides, kus politseinik teeb mis tahab. Kui tahab siis peksab või võtab altkäemaksu, sest tal on võim käes.

Mina
6 aastat tagasi
Reply to  Kuli

Kuli, mis nendele lastele siis nii traumaatilist ära tehti? Kutsuti korrale ja öeldi paar kõvemat sõna. Kas mitte neid lapsi ja nende vanemaid ei peaks karistatama, kaua võib, et teised kannatavad nende pättide pärast. Kes selle vara hüvitab, kes hüvitab selle kahju, mida need pätis teistele teevad oma öeldu ja tegudega.
Küsimus on hetkel kohtusüsteemi õigluses. Küsimus on, kas ka pätid said karistada, kas ka nende vanemad said karistada või sai karistada ainult inimene, kes pätte kõvema sõnaga korrale kutsus.
Kuli, soovitan sul endal magama minna, võib-olla saad kaineks

Imelik/persona+non+grata
6 aastat tagasi
Reply to  Kuli

Eksid, politseiametniku korraldused on seaduslikud ja kuuluvad täitmisel, nende jõustamiseks võib kasutada jõudu. Pätile selliseid õigusi pole antud.
Seega jääb pätt ikka pätiks ja politseinik riigiametnikuks. Selge Kuli?

Mina
6 aastat tagasi

Alari, pea püsti! Oled teinud õiget asja!

Mina
6 aastat tagasi

Luik oli ainuke politseinik Haapsalus. Teised üritavad vaikselt ja märkamatult oma päeva ära tiksuda. Ootavad pikisilmi oma politseipensioni, mingeid arengueesmärke neil pole, mis tähendab seda, et kõiges pigistatakse silm kinni. Ainuke asjalik ongi Taratuhhin, ülejäänud on pensioniootel. Nii, kui päev kukub, siis nad sealt majast kadunud ongi. Selle näidispoomisega võeti kõigilt Eesti politseinikelt munad maha ja seda sõna otseses mõttes. Lihtsalt kahju. Kas arvate, et neid poisse sai lihtsalt karmi sõna või lausa ninnu-nännutamisega korrale kutsuda? Sellised vajavadki karmimat lähenemist. Nii lihtsalt on. Kas nüüd tavakodanik julgeb noorukeid korrale kutsuda? Olen ise ka pidanud mitmel korral seda tegema, aga enam… Loe rohkem »

Kuli
6 aastat tagasi
Reply to  Mina

Mine maga ennast välja.
Kui politseinik on samasugune pätt nagu kasvõi need noored, keda te niiväga kardate, siis selliseid politseinikke pole vaja.

xxx
6 aastat tagasi

see Akim ju praegu valmis kriminaal, ema tast jagu ei saa ja tirib nooremaid ka pahandustesse, varastab lõhub, terroriseerib nooremaid. Naaber majade inimesed tema lolluste käes aastaid kannatanud.

Linnakodanik
6 aastat tagasi

Loodame veel kohtualuseid mente…

Imelik/persona+non+grata
6 aastat tagasi
Reply to  Linnakodanik

Küll tuli siin “blatnoi” välja…

Reet
6 aastat tagasi

Inimesed tulge oma roosast mullist välja ja vaadake mis tõeliselt teie ümber sünnib!!!