Algamas on maasikahooaeg, mil valmivad tervislikud kodumaised marjad.
Maasikate maitse oleneb nende sordist, on magusamaid ja on hapukamaid. Põhjamaades kasvav magusaim maasikas on Bounty. Eestis on aga populaarsed magusad maasikad Polka ja Senga Sengana. Hoiustamiseks sobib kõige paremini Jonsok.
Maasikahooajal tasub maasikaid süüa, sest neis on palju kasulikke aineid. Peale raua, mis on tuntuim maasikais sisalduv aine, leidub neis ka antioksüdante, mis kaitsevad keha radikaalide eest.
Samuti on maasikais A-, B-, C-, E- ja K-vitamiini. Näiteks C-vitamiini on maasikas rohkem kui apelsinis. Peale selle sisaldavad maasikad fosforit, kaaliumi, katsiumi, foolhapet ja kiudaineid. Marjades on ka vaske, koobaltit, mangaani, tsinki ja joodi.
Maasikaid on soovitav süüa eelkõige inimestel, kellel on verega probleeme, kuid need on head kõigile. Marjade söömisel tuleb ettevaatlik olla vaid allergikuil, sest maasikad on ühed tuntumad allergeenid.
Soovitav on maasikaid sügavkülmas hoida, sest seal säilivad nende kasulikud omadused veel pool aastat. Maasikaid sobib külmutada nii marjadena kui ka püreena.
Maasikaid on kasvatatud juba 16. Sajandist peale.
Tee maasikast kooki!
Vaja läheb:
200 g küpsiseid (Selga šokolaadiküpsised või Digestive küpsised)
100 g võid
400 g toorjuustu
400 g vahukoort
200 g suhkrut
30 g želatiini
Umbes 300 g maasikaid
Kaunistuseks: maasikaid
Paisuta želatiin vees.
Kuidas teha:
Kõigepealt paisuta želatiin vees. Seejärel purusta küpsised, sega need sulavõiga ja suru segu kõvasti vormi põhja (24–26 cm läbimõõduga). Tõsta vorm seniks külma, kuni valmistad katet.
Hõõru toasoe toorjuust koos suhkruga pehmeks, lisa sinna hulka juba vahustatud vahukoor ja nirista juurde jahutatud želatiin seda samal ajal segades.
Viimasena lisa kreemi hulka tükeldatud maasikad ja vala valmis segu küpsisepõhjale. Hoia kooki vähemalt 4 tundi külmas ja enne serveerimist kaunista maasikatega.
Vaja läheb:
175 g jahvatatud mandleid
175 g pehmet võid
175 g suhkrut
175 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kaneeli
2 lahtiklopitud muna
400 g maasikaid
Tuhksuhkrut
Kuidas teha:
Sega omavahel jahvatatud mandlid, või, suhkur, jahu, küpsetuspulber, kaneel ja munad. Suru pool tainast võitatud ja küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga koogivormi (või kasuta 24 cm kandilist vormi). Kata tainas viilutatud maasikatega, peale suru ülejäänud tainas.
Küpseta 180kraadises ahjus umbes 45–50 minutit, kuni kook on veidi kerkinud ja pealt kuldpruun. (Kui kook kipub lõpu poole pealt kõrbema, kata fooliumiga.)
Lase koogil vormis jahtuda. Valmis kook puista üle tuhksuhkruga.
suhkur, vahukoor, või jne. mõnus rasvumise retsept, pange takka, mõttetu kiidulaul maasikale
Väga hea retsept! Kindlasti lisame menüüsse!