Eesti riigijuhtide elu ja tegevuse uurimise stipendiumi saab Kullamaalt pärit Mari-Leen Tammela

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Tartu ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi doktorant Mari-Leen Tammela saab riigikantseleilt 20 tuhande euro suuruse stipendiumi Jaan Teemanti akadeemilise biograafia koostamiseks.

Riigikantselei kuulutas seekordse stipendiumikonkursi välja 23. veebruaril ning konkursile laekus neli taotlust. Stipendiumitaotluste läbivaatamiseks ja stipendiumisaaja valimiseks moodustas riigiarhivaar teadusekspertidest koosneva stipendiumikomisjoni, kuhu kuulusid ajaloodoktorid Tõnu Tannberg, Enn Tarvel, Ago Pajur ja Jaak Valge.

Riigikantselei asutas stipendiumi „Eesti riigijuhid 1918–1940/1944“ 2007. aastal. Stipendiumikomisjoni heakskiidu saanud käsikirjad avaldatakse Eesti riigimeeste elulugude sarjas, mille on asutanud Rahvusarhiiv.

2008. aastal anti stipendium professor Jüri Antile August Rei tegevuse uurimiseks, kelle kohta valminud monograafiat "August Rei – Eesti riigimees, poliitik, diplomaat" esitleti 2012. aastal ning see oli riigimeeste elulugude sarja esimene raamat.

2012. aastal pälvis stipendiumi Indrek Paavle Otto Tiefi akadeemilise biograafia koostamiseks. Raamat avaldati 2014. aasta sügisel, kui möödus 70 aastat Tiefi valitsuse moodustamisest.

2013. aastal anti välja kaks stipendiumi: Krista Arule Jaan Tõnissoni ning Toomas Karjahärmile ja Ago Pajurile Konstantin Pätsi akadeemiliste biograafiate koostamiseks. Nende kohta valminud raamatuid esitletakse järgmisel aastal, kui Eesti Vabariik saab 100 aastaseks.

2014. aastal sai stipendiumi Ivo Juurvee Kaarel Eenpalu ning 2015. aastal  Priit Rohtmets Friedrich Akeli akadeemilise biograafia koostamiseks. Tööd valmivad 2018. aastal. 2016. aastal sai stipendiumi Hent Kalmo Ants Piibu eluloo uurimiseks ning see töö valmib 2019. aastal.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lembitu Twerdjanski
5 aastat tagasi

Väga tubli! Edu uuringteks!

Tubli
6 aastat tagasi

Mari – Leen,oled hoidnud kõrgel Kullamaa vaimsust ,tunnustame ja soovime edu