AUDIT test: kas alkohol segab teie elu?

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

ALKOHOL

Foto: arhiiv

Tervise Arengu Instituut (TAI) alustas 29. mail teavituskampaaniat, et kutsuda alkoholi tarvitavaid inimesi hindama oma alkoholi tarvitamise harjumusi ja sellega kaasnevaid riske.

Kuigi Eesti ühiskonnas on hakatud teadvustama, et meil tarvitatakse alkoholi liiga palju, näitavad uuringud, et enda alkoholitarvitamist probleemiks üldiselt ei peeta, seisab TAI pressiteates.

Konjunktuuriinstituudi tehtud uuring täiskasvanud elanike seas näitas, et inimeste enda hinnangul tarvitab alkoholi palju vaid neli protsenti elanikest, mõõdukalt tarvitab 22 protsenti ning ülejäänud tarvitavad kas vähe või ei tarvita üldse. Samas ekspertide hinnangul tarvitavad 30 protsenti eestimaalastest alkoholi sellises koguses, et on oht tervise- ja sotsiaalsete probleemide tekkimiseks või on need juba tekkinud. Liigtarvitajatest kõige väiksema osa moodustavad alkoholisõltuvusega inimesed. Neid on umbes viis protsenti täiskasvanud elanikkonnast, sealhulgas meeste seas on sõltlasi umbes 11 protsenti.

TAI eksperdi Jane Alopi sõnul on ühiskonnas levinud mustvalge arusaam alkoholitarvitamisest.
„Arvatakse, et inimesed jagunevad kahte gruppi: need, kellel on alkoholitarvitamisega kõik korras ja teised, kellel on alkoholiga probleem. Liigtarvitamist nähakse alles siis, kui inimene ei suuda alkoholi tarvitamist enam kontrollida ning tal on tekkinud toimetulekuprobleemid igapäevase elukorraldusega. Tegelikult on toimetulekuprobleemidega alkoholisõltlased vaid jäämäe tipp. Suurema osa inimeste liigtarvitamine jääb märkamata, kuigi selle teadvustamine aitaks kiiresti sekkuda ning suuremaid kahjusid ennetada“.

Alkoholitarvitamise riskitaseme tuvastamiseks kasutatakse AUDIT (The Alcohol Use Disorders Identification Test) testi, mida kasutavad oma töös perearstid ja mida saab teha veebilehel alkoinfo.ee. Testi on välja töötanud Maailma Terviseorganisatsioon ja see on üks kõige levinumaid alkoholitarvitamise hindamise teste.

Väga oluline roll on alkoholi liigtarvitamise avastamises ja ravis perearstidel, ent alates 2016. aastast töötavad viie haigla baasil ka alkoholitarvitamise häire ravikeskused.
„Testi tulemus, mis paigutab neid liigtarvitajate hulka, tuleb patsientidele sageli üllatusena, sest enda arvates tarvitavad nad alkoholi mõõdukalt ning kaebusi neil ei ole. Sageli tuleb õlle tarbimise kohta eraldi küsida, sest seda alkoholiks ei peetagi. Vastavalt testi tulemustele saame anda patsiendile soovitusi, kuidas tarvitamist vähendada või vajadusel alustada ravi. Alkoholist tulenevaid terviseriske võiksid patsiendid rohkem teadvustada ja nende kohta küsida, nagu tuntakse huvi näiteks gluteeni- või laktoositalumatuseja puukborrelioosi vastu,“ ütles perearst Külvi Peterson.

Eestis sureb alkoholi liigtarvitamisega otseselt seotud haigustesse igal aastal 600–800 inimest. Kaudselt alkoholi liigtarvitamisega seotud haigustesse, mille alla loetakse ka südame-veresoonkonnahaigused ja vähk, sureb igal aastal 9000–10 000 inimest.

Mida ütleb AUDIT test sinu kohta?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Megesh
6 aastat tagasi

Ainult islamisõdalased ja debiilikud ning sülelapsed ei joo alkoholi…

Altperekalju
6 aastat tagasi

Uue lipsu ostan, jälle pitsi tõstan!

Kodanik
6 aastat tagasi

Mind ei sega. Ei tarbi seda solki.

tervendaja
6 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Ära jama niiviisi oma tervisega. Mul kolleegid rääkisid, et nädalas korra tuleks üks pisike pits võtta, sest muidu tulevat ussid.

süsimust iroonia
6 aastat tagasi

mis oleks, kui laseks jobudel ennast kasti juua? no milleks peaks selliste pärast muretsema…???

Vandaal
6 aastat tagasi

Pigem segavad elu need tervisearendajad ei lase rahulikult juua kui janu on!

erinevus+rikastab
6 aastat tagasi

aga palju kulub alkohoolikute raviks raha, kui paljud pered kannatavad selle haiguse küüsis olijate tõttu, kui palju häda ja viletsust see tõbi tekitab

Kübe
6 aastat tagasi

Segab küll. Ilma ei saa kuidagi hakkama.

kübele
6 aastat tagasi
Reply to  Kübe

No, aga räägi oma naise, Ilmaga, et alkohol pole lahendus ning see segab teie elu ja ole talle igati toeks.

Jaan
6 aastat tagasi

Jah pisut. Lätist kaugel tooma teda peab.