Vallikud said lasteluule auhinna

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

lullamulla

Tänases Lääne Elus on järjekordne "Lehm Ludmilla lastekas" – Aidi Valliku kirjutatud ja Ott Valliku illustreeritud.

Kirjanik Aidi Vallik ja kunstnik Ott Vallik pälvisid oma raamatuga „Imelised inimesed” Karl Eduard Söödi lasteluule aastaauhinna.

Aidi Valliku „Imeliste inimeste” luuletused on ilmunud Lääne Elu „Lehm Ljudmilla lasteka” rubriigis. Raamatu on illustreerinud Ott Vallik.

Söödi aastaauhinda annab välja Luunja vallavalitsus. Auhinna saab igal aastal üks lasteluuletaja ja illustraator. Valik tehakse aasta jooksul ilmunud luulekogude ja perioodikas ilmunud luuletuste seast.

Luunja vallavalitsuse haridusnõuniku Kadi Saarso sõnul oli tänavune valik lihtne. „Raamat eristus oluliselt nii laste kui ka žürii meelest. Luuletused on positiivsed, lastepärased, vaimukad,” ütles Saarso.

Auhinnasaajad valib žürii koostöös Luunja valla lastega. Žürii (au)esimees on kirjanik Lehte Hainsalu, liikmed on raamatukoguhoidjad ja emakeeleõpetajad.

„Imeliste inimeste” luuletused valis Aidi Vallik Lääne Elus aastail 2011–2016 ilmunud luuletuste seast. „Sellise aja tagant on juba, mida valida,” ütles Vallik. Välja jäi terve sats loomaluuletusi ja lorilaule, millest peaks omakorda kunagi sündima raamat. „Keskendusin seekord inimestele – elu, tüübid, toimetamised. Tagantjärele mõtlen, et võib-olla sai raamatusse liiga palju tähtpäevaluuletusi, mida ei ole eriti võtta. Koolid ja lasteaiad tahavad ned väga, aga võib-olla ei saanud ka,” ütles Vallik.

Laupäeviti „Lehm Ljudmilla lastekas” ilmunud luuletused sünnivad Valliku sõnul vahetult enne lehe ilmumist. „See on mu igareedene töö,” nentis ta.

Kirjutamine algab Valliku sõnul virisemisest, et ei ole ühtegi mõtet. „Kui ma olen mõnda aega virisenud, siis istun laha taha ja hakkan genereerima. Istun ja sodin,” ütles ta.

„Imelised inimesed” ei ole mitte esimene Vallikute luulekogu, mis on saanud Söödi aastaauhinna. 2011. aastal pälvis selle „Mina, kana, lehm ja kratt”, mis oli samuti valik „Lehm Ljudmillas” ilmunud luuletustest. Ott Vallik on Söödi auhinna saanud kokku kolm korda. 2003. aastal sai ta selle koos Heiki Vilepiga, kellega kahasse oli tehtud raamat „Tere!”.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments