Taimetoidule sunnitud lapsed: kes satub haiglasse krampidega, kes ohtliku verevaesusega

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

lisaleht_nupp_õunauputus_f_enriika_liivFoto: arhiiv

"Täiskasvanud inimesel on õigus otsustada, kuidas ta toitub. Aga lastele põhjustab pikemaajaline taimetoitlus tervisekahjustusi ja väikelastele võib see olla suisa eluohtlik," nentis Eesti lastearstide seltsi juhataja Ülle Einberg ajalehele Pealinn ja lisas, et lastest saavad veganid vaid siis, kui vanemad on veganid.

Tallinna lastehaigla endo-krinoloogi ja teenistuse juhataja Ülle Einbergi sõnul on veganite laste tavalisemad probleemid alakaalulisus ja pidurdunud kasv. "Kahel lapsel on olnud närvisüsteemi kahjustus veganluse tõttu, ühel olid ka krambid," rääkis Einberg ja märkis, et tegemist oli alla aastaste lastega.

Tuntud lastearst dr Adik Levin nentis, et veganvanemad hakkavad tavaliselt arste kuulama alles siis, kui ise haigeks jäävad.

Õiguskantsleri kantselei juristi Andres Aru sõnul pole vanematel üksnes õigus, vaid kohustus hoolitseda oma lapse eest. Aru sõnul on veganluse puhul tekkinud olukordi, kus vanemad on oma tegevusega pikaajaliselt lapse tervist ja heaolu kahjustanud. Kui kellelgi, kas või arstil on tunne, et vanema otsused kahjustavad last, on tal kohustus teavitada lastekaitset.

Loe pikemalt siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
EKRE
6 aastat tagasi

jaa, kasvuhormoone ja antibiootikume täis liha on täpselt see mida laps vajab. Kindlasti võiks lihatooted sisaldada ka lisatud suhkruid, või veelparem — suhkruasendajaid. Lapsele ei teeks paha ka pisut maitsetugevdajaid lihas.

Selge on ju see et lasteviiner, kus loom purustatud kujul, koos saba ja karvadega esindatud on, lisaks näpuotsatäis GMO soja on täpselt see mida lapse arenev organism vajab.

Imelik
6 aastat tagasi

Usu või soovi vastu mõistlikusega ei saa. Need ei ole ratsionaalsed.

jätke lollused
6 aastat tagasi

mitte ükski arenev ja kasvav väike organism ei tule toime ainult taimetoiduga. Võtab aega palju võtab, aga häired sellest ei jää tulemata. Jah,nõus, taimset tasub süüa rohkelt, kuid peab lisama nii liha, piimatooteid,kindlasti võid ja juustu. Inimesed,ärge riskige oma kasvava lapse tervisega, saab täisealiseks, organid on välja kujunenud las siis ise otsustab.

x
6 aastat tagasi

Originaalartiklis oli juttu ka taimetoidu eelistest, kuid miskipärast otsustati need siit täiesti välja jätta. Samuti pole kummaski sõna saanud arstid ja teadlased, kes leiavad, et väga hoolikalt planeeritud vegantoitumine on täiesti mõeldav.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  x

Mõeldav inimkatsena?

teadlane
6 aastat tagasi
Reply to  x

ka üleminek arenenud sotsialismilt kommunismile on täitsa mõeldav