President: kuduma hakkan viie või kümne aasta pärast

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 49

President Kersti Kaljulaidi kohtumine käsitöölistega Haapsalu pitsikeskuses kujunes meeleolukaks ja südamlikuks, lõppedes kallistustega.

Haapsalu käsitööseltsi ja pitsikeskuse eestvedaja Mirje Sims tutvustas külalistele kolm aastat tegutsenud pitsikeskust ning Haapsalu salli ajalugu ja näitas ette, mis teeb Haapsalu sallist just Haapsalu salli.

Käsitööseltsi daamidelt uuris president, kui kaua ühe salli kudumine aega võtab ja kas pitsikeskust tullakse uudistama ka väljastpoolt Eestit. Kersti Kaljulaid oli üllatunud, kui kuulis, et Haapsalu põhikoolis peavad kõik lõpetajad tüdrukute käsitöötunnis Haapsalu salli kuduma. Presidendi küsimusele, kas võib juhtuda, et kohustusliku salli koob õpilase asemel valmis hoopis ema või vanaema, vastas käsitööõpetaja Siiri Reimann: „Sada protsenti ei saa kunagi kindel olla, aga nii nagu kirjutamisel nii on ka kudumisel igaühel oma käekiri.”

Lääne maavalitsuse poolt andis maavanem Neeme Suur presidendile üle ka kingituse, Kersti Kaljulaidi kirjaga Haapsalu salli. Vastloodud sallikirja looja on Siiri Reimann.

Mirje Sims ütles, et oma salli on saanud kõik presidendiprouad, kuid esimest korda on loodud muster presidendile.

Mustri valisid käsitööseltsi naised konkursiga. Mustreid pakuti neli. Sims ütles, et nii nagu oli presidendivalimistega, mis esimesel korral ei õnnestunud, tuli ka sobiva sallikirja valimiseks teha kaks hääletust. Esimesel hääletusel sai kaks mustrit ühepalju hääli ja lisahääletusel edestas võitnud kiri teisele kohale jäänut ühe häälega.

Koos salliga sai Kersti Kaljulaid kaasa ka ühe salli jagu lõnga ja vardad. „Kuduma hakkan viie või kümne aasta pärast,” lubas president. „Ärge seda pensionipõlve lükake, sest see pidi veel kõige kiirem aeg olema,” hoiatas Sims.      

Lääne Elu küsimusele, kas pärast pitsikeskuse külastust võib nüüd järgmisel vabariigi aastapäeva vastuvõtul presidenti näha Haapsalu sallist inspireeritud kleidis, vastas Kersti Kaljulaid: „Ma kardan, et mitte. Püüan välja pidada selle, et olen rahvariietes, et vähendada seda ümbritsevat tilulilu.” Ometi leidis president, et mõnel muul pidulikul puhul võiks pitsiline kleit kõne alla tulla.

Fotod Arvo Tarmula

president pitsikeskuses. Tarmula01 president pitsikeskuses. Tarmula02 president pitsikeskuses. Tarmula03 president pitsikeskuses. Tarmula04 president pitsikeskuses. Tarmula05 president pitsikeskuses. Tarmula06 president pitsikeskuses. Tarmula07 president pitsikeskuses. Tarmula08 president pitsikeskuses. Tarmula09 president pitsikeskuses. Tarmula10 president pitsikeskuses. Tarmula11 president pitsikeskuses. Tarmula12 president pitsikeskuses. Tarmula13 president pitsikeskuses. Tarmula14 president pitsikeskuses. Tarmula15 president pitsikeskuses. Tarmula16 president pitsikeskuses. Tarmula17 president pitsikeskuses. Tarmula18 president pitsikeskuses. Tarmula19 president pitsikeskuses. Tarmula20 president pitsikeskuses. Tarmula21 president pitsikeskuses. Tarmula22 president pitsikeskuses. Tarmula23 president pitsikeskuses. Tarmula24 president pitsikeskuses. Tarmula25 president pitsikeskuses. Tarmula26 president pitsikeskuses. Tarmula27 president pitsikeskuses. Tarmula28 president pitsikeskuses. Tarmula29 president pitsikeskuses. Tarmula30 president pitsikeskuses. Tarmula31 president pitsikeskuses. Tarmula32 president pitsikeskuses. Tarmula33 president pitsikeskuses. Tarmula34 president pitsikeskuses. Tarmula35 president pitsikeskuses. Tarmula36 president pitsikeskuses. Tarmula37 president pitsikeskuses. Tarmula38 president pitsikeskuses. Tarmula39 president pitsikeskuses. Tarmula40 president pitsikeskuses. Tarmula41 president pitsikeskuses. Tarmula42 president pitsikeskuses. Tarmula43 president pitsikeskuses. Tarmula44 president pitsikeskuses. Tarmula45 president pitsikeskuses. Tarmula46 president pitsikeskuses. Tarmula47 president pitsikeskuses. Tarmula48 president pitsikeskuses. Tarmula49

 

 

 

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
elku
6 aastat tagasi

Enne tutvus President ettevõttega Lade aga see ei leia teie ajalehes millegipärast kajastust,huvitav miks???

???
6 aastat tagasi

Suur ka pitsiklubis`?