0

Päästeamet: kevad toob kaasa kulupõlengud

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kulupõleng. Kaire Reiljan

Kevade saabumisest annavad päästjatele märku väljakutsed põlengutele looduses. Läänemaal sel aastal veel ühtegi kulupõlengut pole olnud, kuid naabermaakondades on päästjad juba neid kustutamas käinud.

Maastikupõlengute vältimine on lihtne: kulu ei tohi põletada ja lõket tohib teha vaid järelevalve all!

Kulu põletamine on aastaringselt keelatud. Kõige parem on kulu vastu võidelda sügisese niitmisega, nii ei teki kevadeks tuleohtlikku kuluheina.  Vähest kuluheina hulka on võimalik kokku riisuda ja siis lõkkes põletada. Koduümbruse kuluheinast puhtana hoidmine tõstab oluliselt tuleohutust:  ka naabri lõkkest teie maale lennanud säde ei ohusta teie majapidamist, sest tule levikuks vajalikku vana kuluheina ei ole.

Enne lõkke tegemist veendu, et see oleks lähimatest hoonetest ja metsast ohutus kauguses. Ohutu vahemaa hooneteni on minimaalselt 15 meetrit ja metsani 20 meetrit. Tegemist on minimaalse kaugusega ja see võib alati suurem olla. Lõkkeaseme ümbrus tuleb puhastada kuluheinast, kõige kindlam on lõkke alus ümbritseda kivide või muldvalliga, et tuli mööda kuiva taimestikku edasi ei leviks. Kindlasti tuleb jälgida ka tuule suunda ja kiirust. Lõket tohib teha, kui tuule kiirus on alla 5,4 meetri sekundis ja suund ei ole hoonetele.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz