Ühisgümnaasiumi õpilased avastasid Andy Warholi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 38

Haapsalu linnagaleriis on kolmapäevast vaadata Läänemaa ühisgümnaasiumi (LÜG) õpilaste näitus „Kummardus Andy Warholile”.

LÜGi kunstiõpetaja Liisi Karydi ütles, et pakkus lastele Warholi idee välja ja õpilased võtsid sellest kiiresti tuld. Näituse tarvis tegid õpilased endast foto ja selle põhjal valmisid Warholi stiilis portreed.

Kunstihuviliste kõrval võiksid portreed huvi pakkuda ka õpilaste vanemaile ja tuttavaile-sõpradele, sest need on kõnekad ja räägivad autorist nii mõndagi. Karydi sõnul oligi näituse üks ajendeid anda õpilastele võimalus iseennast avastada ja portree on selleks üks võimalus.

„See on 10.–11. klassi noorele tähtis,” sõnas Karydi.

Individuaalsete portreede kõrval on näitusel ka kaks suurt kollektiivset tööd. Muidu vaoshoitud toonides näituse säravaim pilt on LÜGi kõige populaarsemast persoonist ja kroonimata kuningannast koristaja Mallest. Temast on galerii seinal saanud Marilyn Monroe.

Mõtlik Andy Warhol ise aga vaatab näituselisele vastu galerii tagaseinast: see on suure kunstniku suur hallikasmust portree. Lähemalt selgub, et portree moodustavad must aerosool ja pisikesed ajalehest rebitud tükikesed. Selle taga on 10.M klassi töö.

Portree tegemisel osalenud Reneli Saumets ja Kärt Vassar tunnistasid, et enne näituseks valmistumist olid nad Warholist kuulnud, aga midagi täpsemalt ei teadnud.

Piltide kõrval on põnev lugeda ka Warholi vaimukaid tsitaate, mille õpilased välja valisid, eesti keelde tõlkisid ja Warholi võtmes välja mängisid. Millised tsitaadid on gümnasistidele korda läinud? Warholi portree all on näiteks tsitaat „Ära pööra tähelepanu, mida sinust kirjutatakse”.

Galeriisse on tsitaate laiali pillatud teisigi. „Kõiges on ilu, aga kõik ei näe seda”, „Ilu on märk intelligentsusest”, „Põnevus peitub pisiasjades”, „Mulle meeldivad igavad asjad”, „Fantaasia armastus on palju parem kui päris armastus”.

Teistest erinevalt on teema lahendanud abiturient Karl-Christoph Rebane, kes osales ka linnagalerii eelmisel näitusel. Nüüdsel näitusel on ta videoga, mille ta võttis üles Rummu karjääris ja sidus pildi tervikuks koos liikumise, muusika ning kunstniku tsitaatidega.

Näituse tegemisest võttis üldse osa umbes 30 õpilast. Töö algas juba septembris, pilte tehti kunstiõpetuse tunnis ja kodus. Ega kogu aeg Warholiga tegeldud, sest vahepeal õpiti ka kunstiajalugu, selgitas Karydi.

Näitusel on peamiselt 10.M ja 11.H klassi õpilaste tööd, kuid üksikuid osalejaid on teistest klassidest.

 „Näitus on palju parem, kui ma arvasin,” tunnustas kooli füüsikaõpetaja Tõnu Tiit.

Linnagalerii kuraator Agur Kruusing ütles, et ta ei ole kunagi olnud Warholi fänn, aga ta on rahul, kuidas gümnasistid on teemat käsitlenud. Ta lisas, et rohkem võinuks olla mitmesugust tehnikat, praegu jääb näitus selle poolest pisut monotoonseks.

Näitust oli tulnud vaatama rahvusvahelise noorte nüüdiskunsti triennaali Experimenta korraldaja Annely Köster.

„Tulin noori talente küttima,” ütles  ta. „Leidsin paar inimest, kellele võib silma peale panna, sest neil on huvitavat iseseisvat mõtlemist, mitte ainult tehnilist vilumust.” Nimed jättis ta siiski veel enda teada.

 

Andy Warhol

Andy Warhol (sünninimi Andrew Warhola; 6. augustil 1928 Pittsburgh22. veebruar 1987 New York), Ameerika popkunstnik, näitleja, graafik ja filmitegija. Tema vanemad olid russiini päritolu immigrandid. Perekond oli väga usklik.

Kõrgeim Warholi töö eest makstud summa on 100 miljonit dollarit, see oli 1963. aasta teos „Kaheksa Elvist”, mis müüdi sügisel 2008. Warhol on üks seitsmest kunstnikust, kelle teose eest on makstud vähemalt 100 miljonit dollarit.

Allikas: Wikipedia

Fotod Arvo Tarmula

LÜGi Warholi näitus. Tarmula01 LÜGi Warholi näitus. Tarmula02 LÜGi Warholi näitus. Tarmula03 LÜGi Warholi näitus. Tarmula04 LÜGi Warholi näitus. Tarmula05 LÜGi Warholi näitus. Tarmula06 LÜGi Warholi näitus. Tarmula07 LÜGi Warholi näitus. Tarmula08 LÜGi Warholi näitus. Tarmula09 LÜGi Warholi näitus. Tarmula10 LÜGi Warholi näitus. Tarmula11 LÜGi Warholi näitus. Tarmula12 LÜGi Warholi näitus. Tarmula13 LÜGi Warholi näitus. Tarmula14 LÜGi Warholi näitus. Tarmula15 LÜGi Warholi näitus. Tarmula16 LÜGi Warholi näitus. Tarmula17 LÜGi Warholi näitus. Tarmula18 LÜGi Warholi näitus. Tarmula19 LÜGi Warholi näitus. Tarmula20 LÜGi Warholi näitus. Tarmula21 LÜGi Warholi näitus. Tarmula22 LÜGi Warholi näitus. Tarmula23 LÜGi Warholi näitus. Tarmula24 LÜGi Warholi näitus. Tarmula25 LÜGi Warholi näitus. Tarmula26 LÜGi Warholi näitus. Tarmula27 LÜGi Warholi näitus. Tarmula28 LÜGi Warholi näitus. Tarmula29 LÜGi Warholi näitus. Tarmula30 LÜGi Warholi näitus. Tarmula31 LÜGi Warholi näitus. Tarmula32 LÜGi Warholi näitus. Tarmula33 LÜGi Warholi näitus. Tarmula34 LÜGi Warholi näitus. Tarmula35 LÜGi Warholi näitus. Tarmula36 LÜGi Warholi näitus. Tarmula37 LÜGi Warholi näitus. Tarmula38

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments