Läänemaa mees Peeter Hermik sai Matsalu puisniitude taastamise eest aasta keskkonnateo auhinna

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Peeter Hermik

Keskkonnaministeerium valis eelmise aasta parimaks keskkonnateoks Läänemaalt pärit õpetaja Peeter Hermiku organiseeritud puisniitude taastamine Matsalu rahvuspargi aladel. 

Hermik on Matsalu rahvuspargi alal taastanud ligi kümne hektari jagu puisniitu, teatas ministeeriumi pressiesindaja. Läänemaal on kokku umbes saja hektari jagu puisniite, mistõttu on Hermiku panus keskkonnateadlikkuse tõusus kui ka pärandkultuuri säilitamisse vägagi arvestatav. Hermiku keskkonnategu võitis ülekaalukalt ka rahvahääletuse.

Aasta Keskkonnateo auhind on 5000 eurone preemia, lisaks õigus kasutada keskkonnamärgist.

"Möödunud aastal tundsid inimesed muret liigse plastnõude kasutuse üle, mistõttu seondusid mitmed keskkonnateod just nende kasutuse vähendamisega meie igapäevaelus," ütles keskkonnaminister Marko Pomerants. "Endiselt on rõõm näha kogukondlike projekte – kõige olulisemad keskkonnateod ongi sageli seotud just kogukondlike probleemide lahendamisega."

Lisaks üldvõitjale tunnustati nelja ettevõtmist.

Üks tunnustatu on MTÜ Kotkaklubi projekt „Pesakaamerad“. Veebikaamerate kaudu saavad miljonid inimesed üle maailma osa Eestimaal pesitsevate haruldaste linnuliikide, nagu kotkad ja must-toonekurg, pesaelust. Ainuüksi merikotka pesakaameral oli 2016. aasta pesitsusajal üle kümne miljoni veebikliki.

Teine tunnustuse teeninu on kalastajate selts, mis käivitas 2016. aastal uue aktsiooni „Kaldad puhtaks“ ning jätkas traditsioonilisi tegevusi, nagu kudevate lõhede ja haugide valvamine ning suvel aitasid seltsilised tagada, et Kotka paisu illegaalselt üles ei ehitataks.

Kolmas tunnustatu on Organic Estonia MTÜ Mahe-Eesti projektiga. Idee mahedast Eestist ehk Organic Estoniast väärtustab ja loob terviklahenduse tervele mahemajanduse süsteemile. Organic Estonia ülesanne oli saavutada 51 protsenti mahepindala riigist ning esimeses etapis saavutati 30 protsenti.

Keskkonnaministeerium tunnustas ka Vanalinna Hariduskolleegiumi õpilaste Isabel Palumäe, Loora Grünvaldi, Hanna Kristiina Lihi, Mai Mõttuse, Markus Muugi, Jürgen Luusi, Merili Pärna ning Devon Nathaniel Gawley projekti „Kohv käib tassi“, mille eesmärk on ühekordsete papptopside vähendamine, kasutades kohvi kaasa ostmiseks oma kruusi või termost. Aktsiooniga tulid kaasa kohvikud ja teised sarnased asutused. Ajendiks oli Euroopa jäätmetekke vähendamise nädal. Aktsiooni idee levis jõudsalt ning osalejate arv kerkis tuhandeni.

Aasta keskkonnateo konkursi eesmärk on tunnustada neid, kes on oma tegude ja ettevõtmistega viimase aasta jooksul kõige enam panustanud keskkonna heaks. Kõik võitjad ja tunnustatud saavad õiguse kasutada enda tutvustusmaterjalides keskkonnamärgist. Konkursile esitati kokku 22 projekti, mille seas levinumad märksõnad olid kogukondlik tegevus ning keskkonnahoidlik mõtteviis ja keskkonnateadlikkus. Aasta Keskkonnateo auhinda annab keskkonnaministeerium välja 13 korda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Enriko
7 aastat tagasi

Puisniidud on nüüd taastatud aga mis edasi? Kas iga-aastane üleniitmine on kah organiseeritud? Kui jah, ja kui abikäsi peaks puudu jääma, paluks teavitada. Mul vikat juba teritatud… 🙂

rae
7 aastat tagasi

Palju õnne!

Anni
7 aastat tagasi

Vot kui suur jõud on kogukonnal. Peeter kata nüüd laud , varsti oleme ukse taga.

Meelis Malk
7 aastat tagasi
Reply to  Anni

Siin on tõesti taga suur kogukondlik toetus ja seda kogu Lõuna-Läänemaa elanike hulgas. Kes aitab Peetrit füüsiliselt ja kes vaimselt ning kes patsutab lihtsalt õlale, et ajad tublit asja ja teed õiget tegu. Suur au on tunda sellist meest, kes vaikselt ja tasahilju teeb suuri tegusid. Tänud muidugi ka neile, kes seda märkavad ja õigel hetkel oskavad ka seda püünele sättida. Jõudu ja rõõmu meile kõigile !