Riigikogu seadustas kiire interneti rajamise elektriposti otsa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Elektripost

Täna võeti riigikogus vastu seadus, millega luuakse eeldused ja võimalused lairibavõrgu väljaehitamiseks kogu Eestis kasutades selleks olemasolevat taristut.

Lairibavõrgu töörühma esimees Andres Metsoja sõnas, kiire interneti lairiba ligipääsu ja ehitusmaksumust saab oluliselt vähendada võttes kasutusele senised infrastruktuurid. „Piirkondades, kus hetkel lairibavõrgu teenus puudub, on peamisteks kasutuskõlblikuks taristuks elektripostid. Seadus on suunatud eelkõige füüsilise taristu omanike kasutuses olevate elektripostide kasutamisele, et nende külge paigaldada sidevõrgu elemente, kuid laieneb ka kaablikanalitele, torudele, kontrollkaevudele jne“ selgitas ta.

Metsoja rõhutas, et regulatiivne pool on nüüd korda seatud, kuid sama oluline on ka rahaliste vahendite olemasolu, et ülikiire internet jõuaks igasse kodusse – nii linnades kui maal. „Uues valitsuskoalitsioonis on kokkulepitud ülikiire internetiühenduse viimisest ettevõtetesse ja kodudesse saab olema üheks riigi investeeringute prioriteediks. Juurdepääsuvõrkude rajamist toetatakse 10 mln euroga aastas. Seda tingimusel, et sellesse panustavad vähemalt sama palju ka kohalikud omavalitused ja äriettevõtted. See on väga suur samm edasi, arvestades, et siiani on ehitatud uusi ühendusi mõne miljoni eest aastas.“ rääkis ta.

Lairibavõrgu väljaehitamisega luuakse eeldused e-teenuste kättesaadavuse ja kvaliteedi paranemiseks. „See on samm e-Eesti kuvandi tugevdamiseks,“ lõpetas Metsoja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sest
7 aastat tagasi

papp tuleb vist jevreiliidust

joss
7 aastat tagasi

Arendatava õhu kaudu leviva 5G kõrval on kaabelinternet ju iganenud tehnoloogia, täpselt nagu juhtme otsas lauatelefongi. Miks sinna säärane ressurss magama pannakse, arusaamatu.

Louis VX
7 aastat tagasi
Reply to  joss

5G lubab rahvarohkemates kohtades paremat kiirust (kuni 100Mbit), rahvavähestes kohtades kuni 1Gbit.. optikaga saab lasta kuni Pbit kiirusteni välja – see, kui sina loll oled ja aru ei saa, miks sellist asja vaja on, ei tähenda, et teised ei soovi (eeludsel, et sa tead, mida LAIRIBA võrk tähendab ja mis sellega teha saab)

joss
7 aastat tagasi
Reply to  Louis VX

Need bitid võib sama edukalt ka läbi õhu lasta, tavainimesele on sellest kiirusest rohkem kui küll.
Ja ärge hakake jahuma mingist ultrakõrglahutusega TV-st jne. Ajaks, millal see ükskord rahvani jõuab, on käivitatud ka järgmine 6G või 7G või 8G…

Louis VX
7 aastat tagasi
Reply to  joss

Sa vist pole elanud kortermajas, kus 2.4GHz eeter umbes on (mikrolaineahjud, bluetooth, nutitelerite poolt loodavad wifi võrgud mida keegi ei kasuta ja tuhat muud asja), 5 meetrit edasi teises toas wifi lihtsalt ei tööta. Mõtle mis saab kui kaablid ära visatakse ja kõik hakkavad seda traadita asja kasutama. Pargib buss bussipeatusesse ja on sinu internetiga kõik, päris kõva teenus (sa võid naerda, et sellist asja ei saa juhtuda, ent mine käi natuke kasvõi telefoniga laias maailmas ringi.. mul majaski kaob vahepeal 4G ära, sest see siia ei levi). Optika alla pannakse raha, sest see ei rikne nii ruttu (mõtle nüüd… Loe rohkem »

eksid+kõvasti
7 aastat tagasi
Reply to  Louis VX

Kodus kasutad sagedust 5GHz-i või ultramoodsat sagedust 60GHz-i.

eksid kõvasti
7 aastat tagasi
Reply to  Louis VX

5G töösageduseks saab vahemik 15GHz-i kuni 300GHz-i. Sellesse vahemikku arvestakse kuni 10 miljardit netikasutajat.
Küll vajab 5G saatjate tihedust: 1 saatja 1 ruutkm. kohta. Ning seda nii linnades, maakohtades (põllud, metsad, veekogud). ja Eestimaale tuleb püstitada a 40 000 5G saatjat.

eksid+kõvasti
7 aastat tagasi
Reply to  Louis VX

5G kiirus, kodutingimuses tuleb kas 10Gbit/s või 20Gbit/s, liikumise peal kuni 500km/h kiirus 1Gbit/s.
5G on püsiühenduste (P2P) võrk, seal pole olemas kiirust “kuni”.
Samsung juba katsetas 1Gbit/s püsinetti kiirusel 100km/h, täiesti töötas.

juss
7 aastat tagasi
Reply to  joss

kaabel on igatahes töökindlam!

Kama2
7 aastat tagasi

Siis see lairiba internet ei olegi väga lai kui posti otsa kenasti ära mahub. See nagu põrsa kotis ostmine – tahad laia, aga tuleb kitsas, lausa nähtamatu.Võtaks siis hoopis posti.

Linnapea
7 aastat tagasi

Porno massidesse

juss
7 aastat tagasi

õige! olgu või pee paljas, aga nett peab olema!

fooliummütsike
7 aastat tagasi

see ülikiire on midagi sarnast reha baltikaga