7

Põhja-Läänemaa vallajuhid panid allkirjad ühinemislepingule

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

yhinemisleppe allkirjad

Ühinemisleppele andsid allkirja viie valla juhid. Foto Arvo Tarmula

Täna keskpäeval kirjutasid viie Põhja-Läänemaa valla juhid Kullamaal pidulikult alla liitumisleppele, mille järgi moodustatakse Martna, Kullamaa, Lääne-Nigula, Noarootsi ja Nõva vallast pärast valimisi tuleva aasta sügisel tervet Põhja-Läänemaad hõlmav Lääne-Nigula vald.

Uues vallas hakkab elama üle 7000 inimese ja selle pindala saab olema üle 1400 ruutkilomeetri.

„ Maavanem Neeme Suur ütles, et uus Lääne-Nigula vald ei saa olema tavaline. Kui harilikult on vallas suur keskus ja selle ümbes väiksemad külad, siis Lääne-Nigulal sellist ülesehitust olla ei saa.

Mitu vallajuhti kahetses, et allkirjasid andmas ei ole Lõuna-Läänemaa valdasid Lihulat ja Hanilat.

Praeguse Lääne-Nigula vallavanem ja ühinemiskonsultant Mikk Lõhmus kiitis Põhja-Läänemaa valdu viisakate ühinemisläbirääkimiste eest. „Meie vaidlesime sisulistel teemadel. Mujal on kohti, kus siiani vaieldakse nime ja vallakeskuse üle ja kui ükskord ühinetud, siis avastatakse, et tähtsates asjades ei ole kokku lepitud,” sõnas ta.

Ühinemiskonsultant Rivo Noorkõiv nentis, et nii suuri haldusreforme tehakse Eestis korra või kaks sajandis, mitte tihedamini. Ka tema kiitis läbirääkimisi. „Räägiti sisust, vaieldi, kui vaja. Halbu emotsioone, mis oleks läbirääkimised ussitama ajanud, ei lastud välja,” ütles ta.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
to kohalik
to kohalik

Sest Ridalas pole selliseid tarku inimesi , kes oskavad protsesse ette näha ja läbi rääkida, ainult oma tagumik on tähtis , aga kogukond on savi , isegi nimi osatakse maha mängida , aga jõulurahu…

kohalik
kohalik

Miks Ridala ei jää osavallaks nagu Noarootsi ja Kullamaa?

uskmatu+toomas
uskmatu+toomas

Tegelikkuses peaks olema üks maakond üks omavalitsus aga katsetada võib ju igasuguseid variante.Oleme ju viimased 25 aastat olnud katsejänesed ja siiani elus!

Külamees
Külamees

Vald kui selline oli piirkonna (algselt ühe mõisa) omavalitsus.Kihelkonnad tekkisid siis kui kirikul oli oluline roll ühiskonnaelu korraldamisel.Mõlemad siis tegelikult nö importelukorralduse sünnitatud.Maakond seevastu on järjega veel meie muinasajast pärit.
Praeguse plaani kohaselt saab haldusreformi lõppedes Läänemaal olema üsna segase statuudiga Lääne-Nigula vald ja Haapsalu linnvald või valdlinn.Valla mõiste alla mahuks veel vaid Vormsi.See on piirkonna kohalike inimeste omavalitsus.Praegu saab eestimaa täis valdu mis ei vasta selle mõiste sisule ja maakond kui kõige põlisem haldusüksus kaob ilmselt peagi üldse.

Enriko
Enriko
Nii nagu eestluse vihkajad on muutnud rahvusvärvides trikoloori multikulti võitluslipuks, usurpeeritakse ka valla mõistet. LE haldusreformitud Läänemaa kaardilt torkab silma, et inimmõõtmeliste valdade asemel on sündimas mikromaakonnad või pikemas perspektiivis isegi pisivürstiriigid (nagu veel hiljuti Savisaarel Tallinnas). Haapsalu kipub sarnanema Vana-Kreeka polisega (“Kreeka ühiskond oli linnadekeskne, sellest hoolimata, et enamus inimesi elas maal. Kuna poliste äärealad ei ulatunud kunagi linnadest väga kaugele, olid ka maaelanikud linnaga tihedalt seotud.” – http://www.bioneer.ee/eluviis/kogukond/aid-13267/Linnade-areng%3A-müüriga-piiratud-asulatest-megapolisteni ). ————— ————— —————– —————– —————— Tjah. Elame kahjuks huvitaval ajal! Kindel on vaid see, et ühed toitumisahelad asenduvad teistega, et mikromaakonnad muutuvad Tallinnast-Brüsselist hõlpsamalt kontrollitavaks. Tänases mõistes maakondi pole… Loe rohkem »
kolhooside tegemise aegu
kolhooside tegemise aegu

veel natuke ja saab 3 oblastit kokku

Unesnôiduja
Unesnôiduja

Ära unda.

wpDiscuz