Allar Jõks: kobarseadus on Kersti Kaljulaidi esimene tõehetk

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

allar jõks

Allar Jõks. Foto: Arvo Tarmula

Advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaadi ja endise õiguskantsleri ning presidendikandidaadi Allar Jõksi hinnangul on president Kersti Kaljulaid silmitsi oma ametiaja esimese tõehetkega – kas saata parlamendile tagasi kobarseadus, mida parlamentaarne vähemus ja ettevõtluskojad rajult arvustavad.

"Või kuulutada seadus välja, kuigi ka valitsusliit on tunnistanud ministri suu läbi, et „See ei ole üldse hea praktika, nõus. Normaalsetes oludes need asjad nii käima ei peaks.“," arutleb Jõks sotsiaalmeedias.

Jõksi sõnul on kaalul küsimus, kas on olemas „hea kobarseadus“ või õigustatud põhiseaduse rikkumine ehk kas valijatele antud lubadus on piisav põhiseaduse eiramiseks. Kas tulevikus sobib põhiseaduse ignoreerimiseks väide, et „nemad tegid ka varem nii“?

"Ametikohustustest tulenevalt peab pahelise õigusloome suhtes sallimatuse õhkkonda kujundama president. Tal on selleks vajalik volitused, nõunikud ja autoriteet. Riigipea rolli seaduste väljakuulutamisel tehtavas põhiseaduslikkuse järelevalves ei tohi alahinnata," rõhutab Jõks. 

Ta meenutab, et alates 1992. aastast on presidendid jätnud vastuolu tõttu põhiseadusega välja kuulutamata 58 seadust.

"Loodan, et uus president seab üheks prioriteediks põhiseaduse kaitse. THI kasutas oma sõnajõudu ja taunis korduvalt erinevaid kobarseadusi. Kuid ei jätnud ühtegi seadust sel põhjusel välja kuulutamata. Võib-olla on see ka üheks põhjuseks, miks valitsused ja retoorika muutuvad aga teod mitte?" kirjutab Jõks.

"Vabariigi president põhiseaduse valvurina on justkui jalgpallikohtunik, kes peab reeglite rikkujad välja vilistama. Kui vile vaikib, vastutab ka tema selle eest, et meil riigi 100.sünnipäeva eel nii vähe põhiseadusempaatiat on."

Riigikogu Reformierakonna fraktsioon pöördus täna president Kersti Kaljulaidi poole palvega jätta välja kuulutamata riigikogus kiirkorras seadusena vastu võetud maksutõusude kobareelnõu. Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal ütles, et riigikogu opositsioon ootab Vabariigi Presidendilt kiirustades vastu võetud maksutõusude kobarseadusele kriitilist hinnangut.

Rahanduskomisjoni aseesimees Remo Holsmer viitab kirjas, et presidendil on viiel põhjusel alust jätta seadus välja kuulutamata:
• vastuolu maksukorralduse seaduses oleva kuue kuu reegli ja õiguspärase ootusega,
• õiguskantsleri tauniv arvamus nn kobarseadustele,
• huvigruppide kaasamata jätmine,
• maksumuudatuste arutamise ajagraafik riigikogus,
• vastuolu riigikogu kodukorraga ja seaduseelnõude menetlemise hea praktikaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
7 aastat tagasi

Kui see nn kobarseadus on Eesti riigile hea ja kasulik, tuleb seadus välja kuulutada!

Teadja
7 aastat tagasi

Sa Juku oled ikka puupea kúll.Mis tähtsust omab see mis erakond palub seadus vôi seadused välja kuulutamata jätta.Tuletan meelde,et seaduse ees on kóik vórdsed olgu ta kesk,reform vói Ekre.Teinekord vôta oma rohud enne kommenteerimist ära,siis saad ise ka asjale loogiliselt pihta.

ise
7 aastat tagasi
Reply to  Teadja

ka seda jura usud

Jukule
7 aastat tagasi

Sa pole ikka üldse asjast aru saanud. Küsimus on seaduste täitmises. Olgu nad roosad või kes tahes, seadust tuleb ikka täita!

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Jukule

Juku vôiks juba Juhaniks saada, ära tüütab.

Juku
7 aastat tagasi

Refioravad muidugi vinguvad ja vigisevad,neile pole midagi hea. Siiamaani ei teadvustata ega suudeta leppida kaotusega.Kui nad nüüd öiguse saavad,siis eesti elu jääbki kohale tammuma nagu nende valitsemisajal.Suur tragöödia nende arust,et peavad oma 3-4tuhandelisest palgast tulumaksu rohkem maksma kui miinimumpalga saaja.Ahnusel ja häbematusel ei ole piire.Mida nad rahva heaks tegid? Mitte midagi.Istusid veel asutuste nöukogudes,kust tuli veel pappi. Ja rollotots käib uhke näoga ringi, tema ei tea midagi.Kuidas nad ise selle haldusreformi läbi surusid. Kaaned olid,aga sisu mitte.Ju nüüd saab ka hiljem täiendusi teha.Ise 17a ei teinud midagi,nüüd ei lase teistel ka teha.Nad on Eestimaa häbi ja nuhtlus,see peenhäälestajate bande.Valijatel olete… Loe rohkem »

Jonnes Tuudilt
7 aastat tagasi
Reply to  Juku

Alles see oli kui kõik laulisd koos sinimustvalge lipu alla ja tõotasid koos olla heas ja halvas, koos kardula koori järada. Nagu erastamiseks läks ja naabrimeeste villad kergisid kui seened peale vihma, läks kismaks. Targemad pead pagesid ülemere põhimõttel, vaadake ise kuidas hakkama saate. Hagaramad riisusid koore ja tulemuseks on tühi ääremaa ja veel püütakse päästa, mis päästa annab. Liidame ja lahutame, kas see väetimate toetuseks raha juurde toob, ei tea.