Kõige rohkem lund on Hiiumaal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lumikate 2016-11-02 11.52.50
Kaart: Riigi Ilmateenistus

Lund ja lörtsi sajab üle terve Eesti veel mitme päeva jagu. Ilm püsib talvine ja talvised püsivad ka teeolud. Kõige rohkem lund on praguseks tulnud Hiiumaal – 11 cm, Läänemaal on kõige paksem lumekiht Lääne-Nigulas – 9 cm.

Täna tuleb Edela-eestis sekka ka vihma ja võib olla jäidet. Puhub kirde – ja idatuul 6-12, rannikul puhanguti 18 ja ennelõunal kuni 20m/s. Pärastlõunal tuul järk-järgult nõrgeneb. Õhutemperatuur on saaartel 2 kuni +3 kraadi ja saartel kuni +6 kraadi.

Neljapäeva (3. novembri) ööks suundub madalrõhkkond Leedu kohale, päeval kaugeneb edasi Venemaale ja selle serva mööda algab külma sissetung. Vahete-vahel sajab lörtsi ja lund. Enamasti on sadu nõrk, kuid põhjakaarest saabuva külma õhumassi liikumisel üle võrdlemisi sooja Soome lahe areneb hoogsajupilvi lisaks ning Eesti põhjaservas on tiheda saju tõenäosus suur. Põhjakaare tuul on tugevam eelkõige saartel ja põhjarannikul, tänastel andmetel on puhanguid 15 m/s, öösel võib looderannikul kuni 20 m/s olla. Õhutemperatuur on öösel -2..-7, rannikul 0°C ümbruses, päeval -2..+2°C.

Reedel (4. novembri) madalrõhkkond eemaldub, aga selle äärmine lääneserv soosib meil kohatisi lume- ja lörtsihooge, saartel võib sekka ka vihma tulla. Põhjakaare tuul öösel nõrgeneb ja päeval vaibub. Õhutemperatuur on öösel -3..-8°C, päeval 0..-3°C, rannikul kuni +2°C.

Laupäeva (5. novembri) öö on väheaktiivses rõhuväljas suurema sajuta ja rahulik. Õhutemperatuur on -4..-9, sisemaal langeb mõnel pool paar-kolm kraadi alla -10°C, rannikul on kuni +2°C. Päeval jõuab Taani kohale uus madalrõhkkond ja laieneb üle Läänemere. Tihedam sadu veel meile ei jõua, kuid tuul pöördub idakaarde ja tugevneb, õhtul on puhanguid 15, Liivi lahe ümbruses kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on 0..-3, saarte rannikul kuni +4°C.

Pühapäeval (6. novembril) liigub madalrõhkkond Läänemere õhuruumi ja selle serv laieneb jõulisemalt üle Eesti. Lörtsi- ja lumesadu laieneb üle vabariigi. On tuisuoht! Idatuul tugevneb veelgi, puhanguid on 15, saartel kuni 20 m/s, õhtu poole pöördub tuul kirdesse ja on ikka tugev. Õhutemperatuur on öö hakul -1..-6, rannikul 0°C lähedal, pärast keskööd õhutemperatuur tõuseb, päeval -3..+2°C.

Uue nädala prognoospilt on vastuoluline – sõltuvalt madalrõhkkonna edasisest teekonnast ilm jääb kas talviseks või jõuab meile soojem õhumass.

Kui esmaspäeval (7. novembril) kulgeb madalrõhkkonna trajektoor Eestist lõuna poolt mööda, siis jääme külmemasse õhumassi. Sel juhul nii esmaspäeval kui teisipäeval (8.11.) sajab meil vahete-vahel lund ja lörtsi. Puhub tugev kirdetuul. Õhutemperatuur on öösiti -2..-7, rannikul 0°C lähedal, päeval -4..+1°C.
Kui madalrõhkkond piki Läänemerd põhja poole suundub, siis kandub selle idaserva mööda lõunavoolus meile soojem õhumass ning sadu läheb üle vihmaks. Õhutemperatuur tõuseb ja on öösiti 0°C lähedal või pisut ülegi, päeval tõuseb aga kõikjal plusspoolele.

Järgnevatel päevadel täpsustame prognoosi vastavalt madalrõhkkonna tõenäolisemale prognoostrajektoorile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments