Urmas Sukles: Haapsalu ja Ridala ühinemine ei paku vist inimestele pinget

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

ühinemine Arvo Tarmula

Haapsalu linnapea Urmas Sukles oli sunnitud nentima, et Haapsalu linna ja Ridala valla ühinemine suurt publikut kohale ei too. Foto: Arvo Tarmula

Täna õhtul kell viis algas Haapsalu kultuurikeskuses Haapsalu linna ja Ridala valla esimene avalik ühinemiskoosolek. Lisaks Haapsalu linnavalitsuse ja Ridala vallavalitsuse ametnikele oli kohal ka kolm huvilist linnas ja vallast.

Haapsalu linnapea Urmas Sukles nentis, et oli ette arvata, et rahvast eriti palju kohale ei tule. „Inimesed pole vist veel aru saanud, et Haapsalu linn ja Ridala vald ühinevad, või siis ei paku see neile tegelikult pinget,“ märkis Sukles väikse talle omase huumoriga. „Ja ausõna – linnavalitsuse inimesed tulid siia täiesti vabatahtlikult!“

Sukles andis kiirülevaate ühinemisprotsessi käigust ja muuhulgas sellest, mis saab kahes omavalitsuses kehtivatest toetustest – ühtlustatakse suurema summa suunas. „See on kokku lepitud ja vahendid olemas.“
Sukles nentis, et kindlasti tekib aga probleem bussiühendusega. „Praegu saavad tasuta sõita Haapsalu pensionärid ja Ridala lapsed. Uuel volikogul tuleb pead murda, kuidas see tulevikus korraldada.“

Olulisematest ühinemislepingu punktidest leidis mainimist veel uue omavalitsuse staap – see hakkab olema Haapsalu linnavalitsuse hoones.

Ühinemisega kaasneb 1,6 miljonit eurot ühinemistoetust. On kokku lepitud 300 000 eurot sellest läheb ühinemiskuludeks, maapiirkonnad Ridala vallas saavad 500 000 eurot, mida kasutatakse peamiselt seltsimajade korda tegemiseks, valgustuse uuendamiseks ja kergliiklusteede jaoks. Oma osa kavatseb Haapsalu linn hoida omaosaluse tarbeks selleks puhuks, kui õnnestub riigilt saada finantseering põhikooli tarbeks. „Ja ma kahtlustan, et me saame selle finantseeringu,“ märkis Sukles.

Ettekande lõppu jättis linnapea punkti, mis on seni kujunenud kõige suuremaks, kui mitte öelda et ainukeseks tüliõunaks – tulevase ühendomavalitsuse nimi. Sukles kordas kõiki juba varem esitatud argumente. „Meil on praegu käes poti äss ja vahetada see poti kümne vastu ei ole just väga õige tegu,“ ütles ta teema lõpetuseks.
Ühtegi vastuväidet ei kostunud.

Ridala vallavanem Helen Koppa ütles, et kauaaegse vallavalitsuse ametnikuna teab ta kõiki linna ja valla ühiseid rõõme ja muresid. Ta nentis, et on isegi ühe jalaga maainimene ja teisega linnainimene, mistõttu adub eriti teravalt, miks Haapsalu ja Ridala ühinema peavad. „Terves Eesti vabariigis pole vist teist kaht omavalitsust, mis omavaheli nii tihedalt seotud oleks,“ ütles Koppa.

Ta märkis, et inimeste elu läheb ühinemise läbi palju lihtsamaks. Näiteks ei ole lapsevanematel vaja enam töökoha ja lasteaia-kooli- huvikoolide vahel žongleerida ning sissekirjutustega skeemitada.
Küll aga tuleks tema sõnul inimestele selgitada tulevase ühendomavalitsuse nimega seonduvat ja kui vaja, siis näitlikult selles osas, kuidas hakkab välja nägema näiteks talu aadress, kui see kirja panna.

Küsimusi esitati vaid paar.

Üks neist oli täpsustav küsimus Koppale Ridala valla kergliiklusteede kohta ja teine Suklesele Haapsalu linna kõnniteede kohta. „Jõudumööda ikka teeme. Algus on tehtud – me oleme sel aastal umbes 100 000 kõnniteedesse pannud,“ ütles Sukles.

Kuna rohkem küsimusi publikust ei tulnud, tänas Sukles kohale tulnuid ja kuulutas kohtumise lõppenuks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Haapsallane
7 aastat tagasi

Alustada tulekski referendumist Haapsalus ja Ridalas, mitte ajada soga, mis meenutab nõukogude aegset demagoogiat, kus ka muudkui ühisele ja vennalikule rahvaste perele rõhuti, kuigi teame kuidas selles vennalikkuses rahvas ägas. Nüüd sama jänt, seda ainult miniatuursemas mastaabis. Arusaadavalt on paljudel mesimaguse jutu luuletajatel silme ees ka aasta palk, mis liitumise läbiviimise eest preemiana (loe: altkäemaksuna) makstakse.

penskar
7 aastat tagasi

Pole mõtet oma aega ja raha kulutada sellele ühinemisele. Rahva arvamust ja hääletust ei peeta miskiks. See oli, on ja jääb. Seda tõestab juba elektroonilise hääletuse kasutusele võtt.Elektroonilises hääletuses on võimalik manipuleerida nii nagu härrad soovivad.Mitte ükski aus kodanik ei raiska oma aega sellisele hääletusele.

Madis
7 aastat tagasi

Kui saaks ometi madalapõhjalised bussid linna sõitma, et vanainimesed ja ratastooliinimesed ja titevankriga emmed saaks ladusalt bussi peale- seda ootaks kõige enam.

seda+et
7 aastat tagasi
Reply to  Madis

saaks sõidugraafiku nii jooksma,et sellest ühistranspordist kasu ka oleks

Bussisõitja
7 aastat tagasi

Sukles nentis, et kindlasti tekib aga probleem bussiühendusega. „Praegu saavad tasuta sõita Haapsalu pensionärid ja Ridala lapsed. Uuel volikogul tuleb pead murda, kuidas see tulevikus korraldada.“ Nii palju igasuguseid päid nii meil Ridalas, kui teil, Haapsalus ja ikka ei saa te seda küsimust ära korraldada. Pole kindlasti kõik ametnikud nii koormatud, et ei võiks kedagi tegutsema sundida selles suunas, et kui ikka 31.12.2016 allkirjad kokku põimitakse, on ka bussisõit kõigile tasuta. Ärge hakake väänama, et see pole võimalik. Alati on võimalik. Tehke Ära – siis saab öelda TEHTUD! Ja kui ei oska, minge õppige Tallinnas see asjandus endale selgeks. Kõik… Loe rohkem »

talab
7 aastat tagasi

Pigem näitab nn “vähene huvi”, et inimesed ei pea omavalitsuste juhtidest lugu ega usalda neid.

Hardi
7 aastat tagasi
Reply to  talab

Pigem näitab vähene kohalolek USALDUST linnavõimudele, nii ongi.

Kardi
7 aastat tagasi
Reply to  Hardi

Karjumine näitab kultuuritust. Usaldus selgub 2017.

Kuule, Jaak!
7 aastat tagasi

Ei tea, millist linna sina küll silmas pead, aga meil käib siin ikka Haapsalust praegu jutt. Sul paistavad asjad sassis olevat…

Hardi
7 aastat tagasi
Reply to  Kuule, Jaak!

Ja mis sel linnal häda on?

haapsalust
7 aastat tagasi

Kaua eemal olnuna vaatan et teil ikka samad mehed pukis. Putin Medvedev teema vist. Aga võimalik et ei ole ka paremaid valida. Ei ole kursis.

Jaak
7 aastat tagasi
Reply to  haapsalust

parem et oled kaua eemal olnud. elu on läinud poole paremaks ja linna areng samuti.

sassi läks
7 aastat tagasi
Reply to  Jaak

Mis Jaak, Tõnu ikka!

?
7 aastat tagasi

100000 kõnniteedesse pandud? Sel aastal? Millistesse ja kus need asuvad?

Urmas+Sukles
7 aastat tagasi
Reply to  ?

Väike täpsustus, osa on pandud, osa panemisel selle aasta jooksul :
Kastani tänavalt läbi mänguväljaku Muusikakooli juurde mineva kõnnitee asfalteerimine
Suur-Lossi tänava kõnniteed (Tänavate kohandamine nägemispuudega inimestele)
Muusikakooli juurest Kastani poe juurde mineva kõnnitee asfalteerimine
Kalda-Jaama ristmiku ohutumaks muutmine
Kõlakoja tänava rekonstrueerimine (jalakäijate tänav)
Metsa tn kõnnitee (kaasav eelarve)
Metsa tn kõnniteede panduste ehitus
Kastani 34 vastas oleva kõnnitee slipi ehitus
Vee tänava kõnnitee

Suklesele
7 aastat tagasi
Reply to  Urmas+Sukles

Kastani 34 vastas slipi ehitus? Slipp – rööbastega kaldtee, mida mööda vintsitakse laev veest välja või lastakse sealt vette. Kas Kastani tänava vetes on laevad liikuma hakkanud?
Küsimus – Vee tänava kõnnitee ehitus? On tegu ärimees O.Taal`i majaesisega?

Urmas+Sukles
7 aastat tagasi
Reply to  Suklesele

Ei ole Taali esine, sealt edasi.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

No kui ei paku pinget, mida te siis siin kommentaariumis Suklese kallal virisete?

No
7 aastat tagasi
Reply to  Unesnôiduja

Küsimus on selles,et mis see kohalolek oleks andnud, kas mingeid ettepanekuid või vastuväiteid oleks arvesse võetud? Tõsiselt kahtlen. Kõik on paika pandud ühe käputäie seltskonna poolt ja rahva arvamus siin korda ei lähe. Sellest ka põhjus,miks enam kedagi ei huvita.

Suklesele
7 aastat tagasi

sina ei paku inimestele pinget, keegi ju ei usu sind