Ladva kerkib Ehlvesti ja Olliga samasse klubisse

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Ottomar Ladva. Foto: arhiiv

ottomar ladva

Maletaja Ottomar Ladva peab ootama septembris peetavat FIDE kongressi, kus ta kinnitatakse rahvusvaheliseks suurmeistriks. Foto: Arvo Tarmula

19aastane maletaja Ottomar Ladva kogus Riias male suurturniiril 6,5 punkti üheksast võimalikust ja täitis kolmandat korda rahvusvahelise suurmeistri normatiivi.

Ladva kohtus Riia turniiri viimases kohtumises Valgevene suurmeistri Aleksej Aleksandroviga. „Pidin tingimata võitma, viigist poleks suurmeistri normi täitmiseks piisanud,” ütles Ladva.

Meie maletaja sai avangust edumaa, kuid hiljem hakkas mäng käest libisema. Partii viimasel kolmandikul tegi valgevenelane vea, mille Ladva suurmeisterlikult ära kasutas ja millega mängu enda kasuks pööras.

Sellega astus Ladva pika sammu lähemale oma lapsepõlveunistusele – saada male rahvusvaheliseks suurmeistriks.

Rahvusvaheliseks suurmeistriks nimetamise üks tingimusi on suurmeistri normatiivi kolmekordne täitmine. Sellega sai Ladva nüüd hakkama. Varem täitis maletaja rahvusvahelise suurmeistri normatiivi mullu 5. juunil samuti Riias. Toona oli ta noorim eestlane, kes normini jõudnud. Teist korda täitis Ladva normi tänavu 8. augustil Kaunases.

Punktid on koos

Teine tingimus on, et maletaja FIDE (rahvusvaheline maleföderatsioon) reiting peab olema vähemalt 2500 punkti. Praegu on Ladval 2453 punkti. Ladva selgitas, et punktiarvestust uuendatakse kord kuus. „Augustis osalesin kolmel turniiril, mille punktid pole reitingusse lisatud,” ütles Ladva. Oma arvutuste kohaselt on ta kogunud 2502 punkti, mis kajastuvad FIDE reitingus alles septembris.

Ladva rääkis, et rahvusvahelise suurmeistri tiitleid jagatakse FIDE kongressil, mis peetakse septembri keskel Aserbaidžaani pealinnas Bakuus. Seni on ta tiitlilt rahvusvaheline meister.

Päeval, mil Ladva rahvusvaheliseks suurmeistriks tituleeritakse, kerkib ta Eesti male omaaegsete tähtede Jaan Ehlvesti ja Lembit Olliga samasse klubisse. Ladva hinnangul on suurmeistri tiitel viimasel ajal oma väärtust kaotanud. „Kui Paul Kerese ajal oli neid paarkümmnend, siis nüüd juba mitusada,” selgitas ta.

Rahvusvaheline suurmeister on male hierarhias kõige kõrgem tiitel. Mingit rahasummat pangakontole suurmeistri tiitel ei too, kuid sellega kaasneb teisi hüvesid. Suurmeistrid saavad tunduvalt rohkem kutseid kõrgetasemelistele turniiridele.

Maleolümpial koondises

„Edaspidi katavad osalustasu ja majutuskulud korraldajad, mitte mina,” rõõmustas Ladva. Näiteks maksis Kaunase turniiri osalustasu ainuüksi 100 eurot. Suurmeistrile oleks see tasuta.

Järgmist maleturniiri alustab Ladva 1. septembril Bakuus, kus peetakse tänavune maleolümpia. Ladva kuulub Eesti koondisse koos Aleksandr Volodini, Andrei Šiškovi ja Roman Ježoviga.

„Esialgne plaan oli proovida seal täita suurmeistri norm, kuid kuna see on just Riias kolmandat korda täidetud, saab veidi pingevabamalt maletada,” ütles Ladva. „Nüüd püüan lihtsalt hästi mängida.”

Kui alles pool aastat tagasi polnud Ladva kindel, kas jätkab tippmaletajana, siis nüüd on selge, et ta maletab veel vähemalt aasta. Ladva lõpetas kevadel Läänemaa ühisgümnaasiumi, kuid ülikooli ta sügisel ei kiirusta. „Võtan vaheaasta, et keskenduda malele,” teatas Ladva. „Ega ma eriala valikus päris kindel olegi, kuid vist tõmbab majanduse poole.”

Eesti suurmeistrid

Eesti maletajaist on varem jõudnud rahvusvahelise suurmeistri tiitlile Paul Keres 1937, Jaan Ehlvest 1987, Lembit Oll 1990, Mihhail Rõtšagov 1997, Kaido Külaots 2001, Igor Švõrjov 2005, Meelis Kanepi 2006 ja Aleksander Volodin 2011. Naiste arvestuses on rahvusvahelise suurmeistri tiitlile jõudnud Larissa Volpert 1978 ja Tatjana Fomina 2014. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments