Toompeal tähistatakse Eesti iseseisvuse taastamise 25. aastapäeva

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Laupäeval, 20. augustil on Eesti iseseisvumise taastamise 25. aastapäev. Selle tähistamiseks toimuvad riigikogus ja Toompeal mitmed sündmused. Aastapäevaüritustest võtavad osa ka parlamentide spiikrid Lätist, Soomest, Taanist, Norrast ja Islandilt ning asespiikrid Leedust ja Rootsist, teatas riigikogu pressitalitus.

Kell 7 on kõik oodatud riigilipu pidulikule heiskamisele Toompeale Kuberneri aeda Pika Hermanni torni jalamile. Lipu heiskavad 20. augustil 25 aastat tagasi sündinud noored. Kuberneri aias toimuval tseremoonial võtavad sõna riigikogu esimees Eiki Nestor ja 20. augusti klubi president Ants Veetõusme, õnnistussõnad ütleb luteri kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Tseremoonial osalevad Meestelaulu Seltsi koorid, Kaitseliidu Tallinna Maleva orkester, Kaitseliidu liputoimkonnad, skaudid, gaidid, üliõpilasorganisatsioonid, seltsid ja ühingud oma lippudega. Sel päeval on Pika Hermanni torn kõikidele huvilistele avatud kella 10–14.

Kell 10 asetatakse 20. augusti mälestuskivile lilled ning meenutatakse 25 aastat tagasi toimunud sündmusi.

Kell 11 esitlevad Eesti Pank ja Eesti Post Toompea lossi Valges saalis iseseisvuse taastamise 25. aastapäevale pühendatud mündivoldikut ja tervikasja. Esitlusel võtavad sõna riigikogu esimees Eiki Nestor, Eesti Panga president Ardo Hansson, Eesti Posti juhatuse esimees Aavo Kärmas ja 20. augusti klubi liige Rein Veidemann. Mündivoldiku kujundas Vladimir Taiger ja tervikasja Indrek Ilves.

Kell 12 toimub XIII riigikogu ja 20. augusti klubi pidulik ühisistung. Klubi asutasid Eesti ülemnõukogu liikmed, kes hääletasid Eesti iseseisvuse taastamise poolt 20. augustil 1991.

Kell 15 on kõik oodatud Toompeale Lossi platsile tasuta kontserdile „Ei ole üksi ükski maa“. Kontserdil esinevad Ivo Linna, Maarja-Liis Ilus, Tanel Padar, Jüri Pootsmann, The Ilves Sisters, Singer Vinger, E STuudio noortekoor, Üllar Saaremäe, Justs Lätist ja Michael Monroe Soomest.

ETV ja ETV+ vahendusel saab jälgida riigilipu heiskamist algusega kell 6.55, pidulikku istungit kell 12.20 ning kontserti kell 16.25 ja 17.25.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments