0

Galerii: Lihula linnusemäel saab ooper täna viimase lihvi

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

ooper lihulas. andres hion

Proov täna. Andres Hioni fotod

"Kaheksakümmend viis protsenti on valmis. Täna tuleb viimane viisteist protsenti," ütleb lavastaja Meelis Sarv Lihula linnusemäel. Varsti on keskpäev. Järgmisel õhtul esietendub Lihula linnusemäel Karl August Hermanni "Uku ja Vanemuine" – Eesti esimene ooper ehk lauleldus, nagu Hermann teda ise on nimetanud.

Täna hommukul kella üheteistkümnest peale käib linnusemäel kibe töö, et anda ooperile viimast lihvi. Valguskunstniku Tiit Maiveli käe all pannakse üles valgusparki ja heliseadmeid, lavastaja Meeelis Sarv juhendab Argo Liiki, tantsijat ja koreograafi, kes homme õhtul kehastub Sarvikuks. Õigemini üheks (tantsivaks) pooleks Sarvikust, sest teist poolt lauab ooperisolist Märt Jakobson. Temagi on juba varakult linnusemäel kohal, samuti ooperisolist ja estraadilaulja Voldemar Kuslap, kes seisab, käed selja peal, peab Jakobsoniga nõu ja seirab mõtlikul ilmel kõrget, sakilist linnusemüüri, kus tal õhtuhämaruses laulda tuleb. Tasapisi hakkab kogunema kohalikke rahvatantsijaid ja koorilauljaid. Päev tõotab tulla pikk – juppide kaupa proove õhtuni, kell 22.30 algab peaproov, kus tükk päris esimest korda otsast lõpuni läb mängitakse. Esi- (ja ainuke) etendus on juba homme – esmaspäeval, 8. augustil.

Ooperiga tähistab Lihula oma 805. ja Lihula muusika- ja kunstikool oma 30. sünnipäeva. Kokku on laval üle saja laulja ja rahvatantsija.

Karl August Hermanni "Uku ja Vanemuine"

Esi(ja ainuke)etendus 8. augustil kell 22.30 Lihula linnusemäel

Uku – Voldemar Kuslap

Vanemuine – René Soom

Sarvik – Märt Jakobson ja Argo Liik

Endel – Hanno Mölderkivi

Salme – Kadri-Liis Kukk

Hämarik – Ursula Roomere

Koit – Endrik Üksvärav

Lihula muusikakooli orkester, Lõuna-Läänemaa koorid ja rahvatantsurühmad

Lavastaja – Meelis Sarv

Dirigent – Mati Põdra

Kontsertmeister – Miina Järvi

Valgustus ja heli – Tiit Maivel

Etendus on tasuta, ühe vaheajaga ja kestab kokku umbes kaks tundi. Et toole ja pinke ei ole ja istuda tuleb murul, võtta kaasa piknikutekk.

Lava10 Lava09 Lava08 Lava07 Lava06 Lava05 ooper lihulas. andres hion Lava03

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz